RetuRO, SGR-ul din România: rezultate remarcabile la doar opt luni de la implementare
Sistemul de Garanție-Returnare a reușit, în doar opt luni, cu ajutorul RetuRO, să transforme comportamentul românilor în ceea ce privește reciclarea. Aceasta este o performanță remarcabilă ce stabilește noi standarde de reciclare și transformă România într-un model de sustenabilitate la nivel global.
Într-un interviu exclusiv pentru FoodBiz, CEO-ul RetuRO, Gemma Webb, povestește în amănunt despre provocările și realizările obținute în cele opt luni de la momentul lansării sistemului.
PARTEA I-a:
De la concept la realitate: o implementare pe repede-nainte a unui sistem complex
Povestea SGR din România a început în noiembrie 2022, când Gemma Webb a devenit primul angajat RetuRO. Obiectivul a fost unul ambițios: acela de a lansa în doar un an unul dintre cele mai mari și mai complexe sisteme de garanție-returnare din lume, al doilea ca mărime, după cel din Germania.
„Cea mai mare provocare a fost perioada scurtă de timp pe care am avut-o la dispoziție: doar un an pentru a implementa un sistem de asemenea anvergură. În mod normal, durează doi sau trei ani pentru ca astfel de sisteme să fie implementate”, a declarat Gemma Webb.
În ciuda provocărilor întâmpinate, echipa RetuRO a dat dovadă de reziliență și ambiție. CEO-ul RetuRO atribuie succesul efortului colectiv al tuturor părților implicate: „Colaborarea cu guvernul, autoritățile locale, comercianții, consumatorii și alți parteneri a fost extrem de importantă. Atitudinea concentrată pe rezultat, specifică culturii românești, a jucat un rol semnificativ în depășirea provocărilor și atingerea obiectivelor.”
Rezultate remarcabile și progrese impresionante
În doar 8 luni, SGR a făcut progrese impresionante. Până în iulie 2024, România a colectat peste 1 miliard de ambalaje, un record care subliniază eficiența sistemului. „Consumatorii români au returnat peste 1 miliard de recipiente utilizate, iar noi am trimis deja 49.000 de tone de material către reciclatori. Acest lucru ne depășește așteptările și demonstrează succesul sistemului”, a subliniat CEO-ul RetuRO.
Succesul rapid al sistemului este, de asemenea, evident prin impactul său asupra mediului. Gemma Webb explică: „În iunie 2024, am colectat peste 50% din recipientele plasate pe piață. Această reducere a cantității de deșeuri și creșterea ratei de reciclare sunt deja vizibile pe străzi.”
PARTEA a II-a
Investiții și inovații: construirea unui viitor sustenabil
Investiția RetuRO în SGR a fost una considerabilă. Compania a investit peste 95 milioane de euro în infrastructură, inclusiv în echipamente de ultimă generație și sisteme IT. „Infrastructura noastră este esențială pentru facilitarea schimbării culturale în ceea ce privește sustenabilitatea și pentru a face reciclarea accesibilă. Cu cinci (n.r. în prezent, sunt deja șase) centre de sortare și numărare deja operaționale și altele care urmează a fi deschise, ne concentrăm pe îmbunătățirea capacităților noastre.” subliniază Gemma Webb.
Creșterea rapidă a echipei RetuRO, de la 30 de angajați în noiembrie 2023 la peste 600 în august 2024, a contribuit enorm la succesul sistemului. Gemma Webb atribuie această creștere recrutării unei echipe de profesioniști cu experiență și pasiunii acestora pentru sustenabilitate: „Dedicarea și expertiza echipei noastre au fost esențiale. Am construit o organizație puternică, concentrată pe a face o diferență.”
Colaborarea cu autoritățile și comercianții
Succesul SGR este, de asemenea, o dovadă a colaborării eficiente între RetuRO și părțile implicate. CEO-ul companiei a subliniat sprijinul primit din partea autorităților: „Autoritățile ne-au sprijinit în totalitate, ajutându-ne să implementăm sistemul la timp și eficient. Susținerea primită din partea lor este foarte valoroasă.”
În mod similar, și implicarea comercianților a fost foarte importantă. Având peste 75.000 de comercianți înregistrați și mai mult de 35.000 cu contracte deja semnate, sistemul a avut astfel parte de o creștere semnificativă: „Implementarea sistemului a reprezentat un proces complex pentru comercianți, dar implicarea lor este esențială. Continuăm să lucrăm îndeaproape cu ei pentru a asigura o participare eficientă”, a punctat CEO-ul cu privire la provocările întâmpinate de comercianți.
Informarea publicului și planuri de viitor
Creșterea gradului de informare a publicului a fost un aspect cheie al strategiei SGR. RetuRO a lansat campanii care să informeze publicul în legătură cu beneficiile sistemului și cum pot participa. „Implicarea publicului este esențială. Campaniile noastre au ajutat la informarea consumatorilor și la facilitarea participării lor, aspect vital pentru atingerea ratelor mari de colectare”, a declarat Gemma Webb.
În viitor, RetuRO se concentrează pe optimizarea constantă a sistemului și pe explorarea unor noi soluții. „În prezent, ne concentrăm pe funcționarea optimă a Sistemului de Garanție-Returnare și pe atingerea obiectivelor de reciclare impuse de UE. Ne dorim, de asemenea, să devenim un model pentru alte țări în ceea ce privește implementarea sistemului și beneficiile acestuia pentru oameni și pentru mediu”, a notat CEO-ul companiei.
Un model de bune practici pentru Europa
Sistemul SGR din România nu numai că a avut rezultate remarcabile, dar a și stabilit un exemplu pentru alte țări europene. „Sistemul nostru este un model de bune practici global datorită anvergurii și complexității sale. Am atras deja interesul altor țări care doresc să învețe din experiența noastră. Folosirea celor mai recente tehnologii și implementarea rapidă oferă lecții valoroase pentru oricine ia în considerare să adopte un sistem de garanție-returnare”, spune Gemma Webb.
În concluzie, Sistemul de Garanție-Returnare din România reprezintă o dovadă a ceea ce se poate realiza cu viziune, determinare și colaborare. Succesul rapid al sistemului și impactul său substanțial asupra mediului marchează o nouă eră în reciclare și sustenabilitate, poziționând, în timp, România pe locuri fruntașe când vine vorba de eforturi privind adoptarea practicilor sustenabile.
Redacția FoodBiz
Comentariile sunt închise