Producătorul de vinuri biodinamice Domeniul Bogdan vrea calitate, nu volume
Domeniul Bogdan, unul dintre puținii producători de vinuri certificate bio în România, dar și primul și singurul producător de vinuri biodinamice, își mărește suprafața cultivată cu viță de vie în Dobrogea și mizează pe soiurile autohtone de struguri, care exprimă cel mai bine autenticitatea terroir-ului. Mai mult de atât, acestea sunt și o poarta de intrare a vinurile românești la export.
Povestea Domeniul Bogdan începe în 2011 cu plantarea primelor suprafețe de viță de vie în regiunea podgoriei Murfatlar, în zona Peștera. În 2014 se obținea prima producție de struguri și tot atunci începea și procesul de reconversie pentru certificarea bio a plantație.
Primele vinuri obținute în crama proprie de la Medgidia au ieșit pe piață în 2017, în timp ce primul vin biodinamic – gama Pătrar – a fost lansat în 2020.
În total, investițiile realizate de Domeniul Bogdan – business fondat de omul de afaceri Bogdan Mihalcea, în plantația din podgoria Murfatlar, dar și în cramă se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.
„Domeniul Bogdan lucrează, în prezent, o suprafață de 154 hectare, certificata integral ecologic, dar mai ales biodinamic de Demeter International – cel mai cunoscut organism de certificare de acest gen din lume. Fetească Neagră este cel mai emblematic soi cultivat. Anul trecut am decis să mărim suprafața plantată cu încă 35 hectare de vita de vie, pe care am ales sa plantam atat soiuri autohtone precum Tămâioasa Românească, Fetească Regală și Fetească Albă, dar și altele internaționale precum Sauvignon Blanc”, a declarat pentru FoodBiz Bogdan Pleșoianu, director general al companiei Domeniul Bogdan.
Managerul spune că se acordă o atenție deosebită soiurilor autohtone – Feteasca Neagră, în special – dat fiind cererea mare din piață.
„Exista o piață de desfacere deja conturată și o cerere ridicată pentru Feteasca Neagră în general, aceasta având o pondere semnificativă în producția noastră de vin. Acordam o atenție sporită soiurilor autohtone tocmai din dorința de a potența expresia terroir-ului dobrogean, iar corelat cu viticultura biodinamica pe care o practicăm rezultă un produs aparte, extrem de atractiv pe piață la nivel național și mai ales internațional”, a mai precizat Pleșoianu.
„În prezent, compania produce circa 700.000 de sticle de vin anual, iar obiectivul pentru perioada următoare este să ajungem la 1 milion de sticle pe an. Intenția noastră nu este aceea de a urmări neapărat atingerea de volume mari, ci suntem orientați spre obținerea unor vinuri de calitate. Vinurile Domeniul Bogdan se adresează consumatorilor cu venituri medii și peste medie, existând bineînțeles și segmentul consumatorilor premium”, a mai afirmat Pleșoianu.
Momentan, principalul canal de vânzare este HoReCa, unde se intenționează acoperirea unui plaje cat mai largi de restaurante si baruri din toate orașele tarii, urmat de zona de retail si, mult mai recent, segmentul de export.
„Ca să ai o cotă de piață importantă în România trebuie să te apropii probabil de minimum 500 de hectare. Noi nu căutăm să ajungem la volume mari, ci dorim să ne îmbunătățim cât mai mult calitatea produselor. Asigurarea unei calități constante pe o suprafață foarte mare de viță de vie este o provocare”, recunoaște Pleșoianu.
Viticultură biodinamică
La Domeniul Bogdan nu se folosesc produse chimice (erbicide, pesticide, fungicide, îngrășăminte chimice etc.) pentru sol sau pentru plante. În același timp, se stimulează fertilitatea naturală a solului, biodiversitatea în sol și în vie, utilizându-se calendarul lunar pentru toate procedurile agricole specifice – totul pentru a obține struguri sănătoși și gustoși, se arată pe site-ul producătorului de vinuri.
„Viticultura biodinamică presupune o abordare aproape holistică, îmbinată și cu o parte din știință. Utilizarea sulfatului de cupru, de mină ca unic fertilizant face ca întreg procesul de cultivare să fie cât mai natural. Vinul ce se obține din acești struguri păstrează aceeași direcție – nu se folosesc drojdii selecționate, bacterii ori alte micro biotehnologii care să nu fie naturale, iar vinificarea se realizează în vase speciale de lut și beton alimentar care ajută la transformarea și dezvoltarea vinului, asigurând micro-oxigenarea necesară în etapele ulterioare până la produsul finit”, povestește Pleșoianu.
Aceste aspecte nu exclud folosirea ultimele tehnologii vitivinicole sau realizarea analizelor de sol, spre exemplu. Diferența este data de metoda de remediere a situațiilor mai puțin plăcute, care are loc întotdeauna prin metode naturale.
„Este un proces extrem de riguros și mult mai complicat fata de vitivinicultura convențională, mai ales în contextul în care noi nu folosim absolut nimic din ceea ce nu este natural. Însă, indiferent de provocările acestui domeniu, este cea mai pură abordare pentru producerea strugurilor și vinului care să oglindească cea mai autentică expresie a terroir-ului, intervenția omului fiind minimală”, mărturisește Pleșoianu.
La obținerea unui vin de calitate contribuie și faptul că plantația se află în Dobrogea, o zonă în care vântul este destul de prezent, iar solul este foarte bogat în tot ceea ce are nevoie vița de vie. Dovadă a calității deosebite a vinurilor de la Domeniul Bogdan este și recunoașterea internațională obținută la cele mai importante concursuri din domeniu precum Millesime Bio, Chardonnay du Monde, Premiile Internaționale Decanter, Concursul International de la Bruxelles, The organic Masters.
Senior Editor – Viorela Pitulice
Comentariile sunt închise