Mari academicieni europeni se reunesc în 10 octombrie la ASAS

În data de 10 octombrie urmează să aibă loc la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” cea de-a XII-a Adunare Generală a Uniunii Academiilor Europene pentru Științe Aplicate în Agricultură, Alimentație și Natură (UEAA), forumul european științific cel mai înalt care reunește academii de științe agricole, dar și academii de științe din toată Europa.

„Este pentru a doua oară în istoria Uniunii când avem onoarea de a organiza un eveniment la acest nivel, primul a fost în 2006 când academicianul Cristian Hera a fost ales președintele acestui forum”, declară Ioan Jelev, vicepreședintele Academiei de Științe Agricole și Silvicole (ASAS) pentru FoodBiz.

Cu această ocazie se întrunește și Comitetul Director, iar asociat evenimentelor va avea loc și un simpozion științific la care au fost anunțate peste zece lucrări, intitulat “New research techniques and the agricultural progress” (Noile tehnici de cercetare și progresul agricol).

„Este un eveniment de mare prestigiu, probabil că România va prelua cu această ocazie, conform tradiției președinția din nou a Uniunii Europene după atâția ani. Va fi o cinste deosebită pentru noi să găzduim personalități din întreaga lume, din academiile de științe, din academiile de științe agricole și academiile din Franța, Anglia, Ucraina, Slovenia, Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova. Consider că un prim succes ar fi faptul că după perioada grea de după pandemia de coronavirus și a războiului din Ucraina se conturează o participare extrem de bogată”, spune Jelev.

Academicienii prezenți la ASAS pentru evenimentul UEAA vor participa și la lucrările celei de a VII-a ediția a BucharestFoodSummit. De asemenea, aceștia pot admira extraordinara expoziție de produse a 30 de stațiuni de cercetare ale ASAS-ului și pot savura produsele producătorilor tradiționali români prezenți la ASAS cu ocazia acestui summit care dezbate teme complexe precum promovarea și susținerea produselor românești în retail și HoReCa, soluții de finanțare și redresare în contextul crizelor multiple, soluții de dezvoltare sustenabilă, construirea unui brand de țară și mărirea capacității de export cu valoare adăugată.

Ioan Jelev, vicepreședintele ASAS, vorbește și despre importanța UEAA, forum consultat chiar și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care nu o dată a apelat la expertiza academicienilor din cadrul Uniunii.

Academicienii din întreaga Europă veniți la București pentru UEAA vor avea ocazia, în data de 11 octombrie, să viziteze Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni.

Mihail Coman, directorul general Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești Mărăcineni, se bucură de vizita academicienilor în cadrul institutului pe care îl conduce și punctează într-un scurt interviu acordat FoodBiz că „academiile sunt importante, acestea oferă o siguranță, menținerea acestui hub academic pe care îl avem asigură consultanța academică de renume necesară”.

Acesta consideră că este un moment bine ales că România are, acum, vicepreședinte, în cadrul acestei comunități academice.

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise