Laborator modern de control al calității la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
La Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost înființat Centrul COACH-USV, un centru destinat susținerii studenților, masteranzilor, doctoranzilor și post-doctoranzilor din Regiunea de Dezvoltare N-E a României, în parcursul lor academic și îndrumarea spre o carieră în cercetare, dar și promovarea rezultatelor științifice ale cercetătorilor și atragerea liceenilor către o carieră în cercetare.
Centrul COACH-USV își propune și promovarea laboratoarelor și institutelor de cercetare, dezvoltare, inovare (CDI), astfel încât să arate traiectorii posibile pentru cei care doresc să urmeze o carieră în cercetare, arată reprezentanții Universității din Suceava.
În cadrul Facultății de Inginerie Alimentară (FIA) din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava se află cel mai modern Laborator de Control al Calității din țară destinat cerealelor și produselor de panificație. Infrastructura laboratorului reprezintă un pas semnificativ în direcția îmbunătățirii calității educației și activităţii de cercetare-dezvoltare care intră în sfera de interes a companiilor ce activează în industria de morărit-panificaţie, cea mai mare din industria alimentară din România.
În cadrul acestui laborator s-au derulat peste 10 proiecte de cercetare (naţionale, internaţionale, în parteneriat cu diferiţi agenţi economici), s-au depus peste 30 de cereri de brevete de invenţie la nivel național şi european, s-au publicat peste 100 articole știintifice, s-au finalizat 8 teze de doctorat cu teme în domeniul industriei de panificaţie, patiserie şi produse făinoase, fiind în curs de finalizare alte teze de doctorat.
Investiții în activitatea de educaţie, cercetare-dezvoltare a laboratorului:
- Aparate moderne, automatizate de evaluare a calităţii materiilor prime din industria de morărit-panificaţie: determinare compoziţie chimică cereale şi făinuri obţinute din acestea – umiditate, proteine, gluten umed, lipide, fibre, substanţe minerale, activitate enzimatică etc.
- Aparate moderne, automatizate de evaluare a comportamentului tehnologic al aluatului pentru obţinerea de produse de panificaţie, patiserie şi produse făinoase: în timpul frământării, modelării, fermentării, coacerii, răcirii.
- Utilaje moderne de obţinere la nivel pilot a produselor de panificaţie, patiserie şi produse făinoase: malaxoare, dospitoare cu umidificare, cuptoare cu umidificare si ventilaţie, extrudere etc.
- Aparate moderne, automatizate de evaluare a calităţii produselor finite obţinute din domeniul morărit-panificaţie: evaluare proprietăţi texturale, microstructurale, compoziţie chimică, volum specific, porozitate etc.
- Software-uri specializate pentru simularea proceselor industriale și optimizarea reţetelor de fabricaţie.
„ Cerințele economiei și societății față de comunitatea științifică sunt în continuă creștere. Piaţa de morărit-panificaţie este într-o continuă dezvoltare ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru Facultatea de Inginerie Alimentară, care își modernizează în mod continuu baza materială în acest domeniu pentru a stimula curiozitatea științifică a studenţilor cu rezultate utile și aplicabile în industria alimentară. Astfel, se dezvoltă o legătură mai strânsă între facultatea noastră și realitățile economice și sociale” a declarat profesor universitar dr. ing. Georgiana Gabriela Codină,responsabil al Laboratorului de Control al Calității pentru Cereale și Produse de Panificație al Facultăţii de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Beneficii pentru comunitatea academică și industria locală
Modernizarea laboratorului va aduce numeroase beneficii atât studenților, cât și partenerilor industriali ai universității:
- Studenți: Vor avea acces la cele mai noi metode și tehnologii în domeniul morărit-panificaţie, ceea ce le va permite să dobândească competențe relevante pentru piața muncii.
- Cercetători: Pot realiza cercetări avansate, contribuind la inovații în domeniul de morărit-panificaţie.
- Industria locală: Acest laborator poate fi folosit pentru dezvoltarea de noi produse de panificație, patiserie și produse făinoase (produse fără gluten, din materii prime neconvenționale, dietetice etc.), îmbunătățirea calității acestora din punct de vedere nutrițional, evaluarea comportamentului aluatului în timpul procesului tehnologic, evaluarea calității produselor finite obținute etc., facilitând transferul tehnologic și inovația în domeniul de morărit-panificaţie.
Perspective de viitor
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava plănuiește să continue investițiile în educație și activitatea de cercetare-dezvoltare, consolidând poziția sa ca lider în formarea specialiștilor în industria alimentară.
„ Modernizările din cadrul laboratoarelor Facultăţii de Inginerie Alimentară nu doar că vor crește nivelul pregătirii studenților noștri, ci vor permite și realizarea unor cercetări aplicative de ultimă generație,” a declarat profesorul universitar dr. ing. Mircea Adrian Oroian, Decan al Facultății de Inginerie Alimentară.
„Noi suntem dedicați formării unor ingineri capabili să răspundă nevoilor pieței actuale și viitoare.”

Comentariile sunt închise