Viziunea UE asupra agriculturii și alimentației: simplificare și inovare, dar cât de verde?

Bruxelles-ul urmărește un sector atractiv, competitiv și rezistent, care să fie adaptat nevoilor viitoare și să ofere condiții echitabile de viață și de muncă în zonele rurale.

Din cuvintele cheie lipsește, totuși, o referire la strategia centrală Green Deal, care urmărea să facă sistemele alimentare echitabile, sănătoase și prietenoase cu mediul: Farm to Fork.

Bruxelles – Simplificare, digitalizare și inovare.

Nu există nicio referire la ceea ce a fost o strategie centrală a Acordului verde al Uniunii Europene, care urmărea să facă sistemele alimentare echitabile, sănătoase și prietenoase cu mediul: strategia Farm to Fork.

Acestea sunt cuvintele – prezente sau absente – care pot descrie Viziunea pentru agricultură și alimentație, care, dezvăluită astăzi de Comisia Europeană, își propune să facă sectorul agroalimentar al Uniunii Europene „atractiv, competitiv, rezistent, orientat spre viitor și echitabil” pentru producătorii de astăzi și de mâine.

„Viziunea este răspunsul nostru decisiv la apelul din sectorul agroalimentar”, a comentat vicepreședintele executiv Raffaele Fitto într-o conferință de presă, amintind de demonstrațiile de stradă care au avut loc în ultimele luni în toată Europa. În elaborarea acestuia, „Comisia a pornit de la câteva principii simple, dar cruciale: agricultura și alimentația sunt sectoare strategice pentru UE, securitatea alimentară și suveranitatea alimentară nu sunt negociabile, alimentele sunt o parte esențială a competitivității noastre economice”, a subliniat el.

Toate elementele care nu au trecut neobservate la Roma, cu ministrul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Pădurilor, Francesco Lollobrigida, care a calificat Viziunea „o adevărată schimbare de curs, ascuțită și radicală, față de strategiile din ultimii cinci ani, care urmăreau viziuni ideologice care aplatizează Green Deal-ul pe o presupusă protecție a mediului, totul în detrimentul sistemului de producție serios, mai ales în detrimentul lumii agriculturii”. Nu este o coincidență că în cele 27 de pagini ale sale, nici măcar nu menționează strategia Farm to Fork.

Viziunea pentru agricultură și alimentație tocmai dezvăluită de Comisia Europeană conturează patru domenii prioritare care pot fi rezumate în multe adjective pentru sector: atractiv, competitiv și rezistent, adaptat la nevoile viitoare, asigurarea unor condiții echitabile de viață și de muncă în zonele rurale. Primului punct se atribuie angajamentul UE „de a se asigura că fermierii nu sunt obligați să-și vândă produsele în mod sistematic sub costurile de producție”. Și va face acest lucru luând „măsuri concrete în acest sens, inclusiv prin revizuirea Directivei privind practicile comerciale neloiale”.

Pentru competitivitatea și reziliența sectorului, Comisia va începe să ia măsuri în 2025 pentru a evalua impactul unor standarde mai consistente pentru pesticidele periculoase interzise în UE și bunăstarea animalelor. În special, Bruxelles-ul va proceda la o „aliniere mai puternică a standardelor de producție aplicate produselor importate, în special în ceea ce privește pesticidele și bunăstarea animalelor”, se spune.

Pesticidele sunt abordate și în capitolul privind nevoile viitoare. Aici, Comisia subliniază că „introducerea de alternative sub formă de produse de protecție a plantelor biologice sau inovatoare cu risc scăzut nu a urmat același ritm ca retragerea substanțelor active de pe piața UE” și „dacă această tendință continuă, aceasta poate afecta capacitatea UE de a asigura producția de alimente”. Pe baza acestui raționament de producție, Bruxelles-ul va „a lua în considerare cu atenție orice interdicții suplimentare privind pesticidele dacă nu sunt încă disponibile alternative, cu excepția cazului în care pesticidul în cauză reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană sau pentru mediul pe care se bazează agricultura pentru viabilitatea sa”.

Și în 2025, ca parte a pachetului de simplificare din trimestrul al patrulea, va „propune accelerarea accesului biopesticidelor pe piața UE”, „va oferi o definiție a substanțelor active de control biologic, va introduce posibilitatea statelor membre de a acorda autorizații provizorii pentru produsele de protecție a plantelor care conțin astfel de substanțe active de control biologic în timp ce evaluarea lor este încă în curs de desfășurare și va crea o procedură de aprobare și autorizare accelerată”. În sfârșit, în ceea ce privește condițiile de viață, Comisia va prezenta un plan de acțiune rurală pentru a se asigura că zonele rurale rămân dinamice și va iniția un dialog alimentar anual cu consumatorii, fermierii, industria și autoritățile publice.

Politica agricolă comună

Politica agricolă comună (PAC) „rămâne esențială pentru susținerea veniturilor fermierilor”, iar „plățile directe PAC joacă în continuare un rol crucial în sprijinirea și stabilizarea veniturilor agricole la nivelul fermei, reprezentând în medie 23% din venitul fermei în 2020”, se arată în Vision.

Privind în perspectivă, Comisia va propune în al doilea trimestru al anului 2025 un pachet cuprinzător de simplificare a PAC pentru a reduce birocrația, a simplifica cerințele și sprijinul pentru fermele mici și mijlocii și pentru a consolida competitivitatea. Cu toate acestea, în viitoarea PAC, după 2027, sprijinul va fi „mai direcționat către fermierii implicați activ în producția de alimente, viabilitatea economică a fermelor și conservarea mediului nostru”. În special, Bruxelles-ul „va lua în considerare să facă mai atractive și să extindă utilizarea instrumentelor simplificate de sprijinire a veniturilor cu un sistem simplificat de condiții și controale” pentru fermierii mici și mijlocii.

În viitor, „sprijinul ar trebui să fie direcționat în continuare către acei fermieri care au cea mai mare nevoie de el, cu o atenție deosebită fermierilor din zonele cu constrângeri naturale, fermieri tineri și noi și fermelor mixte”, precizează Vision.

În plus, „utilizarea sporită a măsurilor precum degresivitate (o reducere obligatorie a plăților directe ale fermelor la hectar, începând de la 150.000 EUR) și plafonarea, ținând cont de diferitele realități structurale și sectoriale ale statelor membre”, și „toți fermierii ar trebui să continue, de asemenea, să beneficieze de instrumente precum ecosisteme și fluxuri de plăți simplificate, care vor fi simplificate și simplificate. ca suport pentru investiții și instrumente de gestionare a crizelor și a riscurilor”, mai precizează textul.

Pozițiile

„Cred că în acest document oferim o viziune foarte echilibrată între nevoile de mediu și dialogul cu fermierii. Cred că este important să ținem cont de alegerile care au fost făcute în anii precedenți, dar este clar că aceasta este Viziunea acestei Comisii. Și este o abordare pe care o prezentăm astăzi cu o Viziune amplă din punctul nostru de vedere, care ține cont de diferitele sensibilități”, a precizat Fitto.

Pentru coordonatorul Grupului ECR din cadrul Comitetului pentru Agricultură (AGRI) și președintele delegației Fratelli d’Italia la Parlamentul European, Carlo Fidanza.
Viziunea „reprezintă o gură de aer proaspăt pentru un sector masacrat în ultimii ani de birocrația excesivă și furia ideologică verde”.

Sursa: eunews.it
Editor: Irina Bogdan


 

Comentariile sunt închise