Febra aftoasă din Ungaria pune pe jar industria laptelui din România
Apariția focarului de febră aftoasă în Ungaria, primul din ultimii 50 de ani, într-o fermă de 1.500 de bovine din proximitatea orașului Gyor pune pe jar Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), crescătorii de vaci, dar și procesatorii, care importă volume considerabile din țara vecină.
Mai trebuie menționat și faptul că, în ianuarie, Germania a anunțat și ea primul focar de febră aftoasă după 36 de ani, într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, situată în apropierea orașului Berlin.
Printre măsurile pe care le are în vedere ANSVSA și pe care le-a discutat, luni, cu crescătorii de vaci din România se numără suspendarea traficului de camioane care transportă lapte, materie primă, animale vii și furaje din Ungaria către România pentru a proteja fermele din țara noastră, dar și limitarea temporară a comerțului intracomunitar cu carne proaspătă, produse din carne și lactate din Ungaria și Slovacia.
Președintele ANSVSA, Dr. Alexandru Bociu, alături de conducerea instituției, s-a întâlnit în regim de urgență cu fermierii crescători de vaci, membri și reprezentanți ai asociațiilor de profil.
În același timp, au mai fost discuții privind testarea voluntară a efectivelor de bovine și posibilitatea vaccinării împotriva febrei aftoase, precum și realizarea de teste rapide în fermele unde s-au înregistrat animale provenite din ferme maghiare, pentru a depista rapid orice focar de febră aftoasă.
Fermierii români au fost primii care au tras un semnal la alarmă cu privire la pericolul răspândirii acestei boli infecțioase, mai ales că în România se importă mult din Ungaria, de la animale vii și până la furaje, carne sau lapte.
„Din fermele maghiare pleacă spre România zilnic 10 – 12 camioane de lapte. Dragi colegi din ANSVSA, OPRIȚI de urgență orice transport de lapte sau animale din Ungaria spre România! Vaca, oaie, porc, sunt toate afectate! Vă rugăm să nu va jucați!”, a scris pe Facebook directorul Holstein Ro, Ionuț Lupu, la scurt timp după ce Ungaria a anunțat existența focarului.
Procesatorii, în schimb, susțin că blocarea importului de lapte din Ungaria va duce la prăbușirea prețurilor, ceea ce îi va afecta pe fermierii autohtoni.
Senior Editor – Viorela Pitulice

Comentariile sunt închise