Piața eCommerce din România se apropie de 8 miliarde de euro

Valoarea pieței eCommerce a atins un nivel record în jurul valorii de 7,7 miliarde de euro, în 2024, în plus cu 8% față de anul anterior, existând perspective de creştere şi în 2025 la peste 8 miliarde de euro, potrivit MerchantPro.

Platforma MerchantPro lansează eCommerce Insights 2025, un studiu ce analizează evoluţia întregului sector din perspectiva comportamentului de consum, tendinţelor care domină piaţa, dar şi schimbărilor care vor avea un impact major în 2025.

”În ciuda contextului geopolitic şi socio-economic dificil, piaţa de eCommerce a arătat o rezilienţă ridicată şi o capacitate bună de adaptare, marcând o creştere de 8%, semnificativ superioară creşterii economice (1%), aliniată cu evoluţia retailului total (+8,4% potrivit INS, pentru primele 11 luni din 2024). Creşterea de 8% este confirmată şi de analiza vânzărilor magazinelor online construite şi gestionate pe MerchantPro, platformă SaaS utilizată de peste 2.000 de comercianţi din România. Astfel, în 2024 valoarea pieţei a atins un nou record în jurul valorii de 7,7 miliarde de euro, cu perspective de creştere şi în 2025, peste nivelul de 8 miliarde de euro”, arată realizatorii studiului.

Valoarea medie a achiziţiilor online realizate de un client online în 2024 a fost de circa 857 euro, potrivit estimărilor Statista.

”eCommerce-ul din România continuă să crească, însă într-un peisaj mai complex şi mai competitiv. Consumatorii sunt mai informaţi, îşi doresc oferte personalizate şi experienţe de cumpărare mai rapide şi mai flexibile. Raportul nostru oferă o imagine clară asupra schimbărilor din industrie şi a modului în care comercianţii se pot adapta pentru a avea succes,” spune Arthur Rădulescu, CEO MerchantPro.

Interes ridicat în mediul rural

Studiul arată că 55% dintre români au cumpărat cel puţin o dată online în 2024, cu observația că cumpărătorii din mediul rural alimentează creşterea printr-o adopţie superioară celor din urban, unde eCommerce-ul a devenit deja parte din stilul de viaţă.

Interesul tot mai mare pentru cumpărăturile online în mediul rural reprezintă o oportunitate semnificativă pentru retailul local, deoarece consumatorii din aceste zone sunt mai predispuşi să cumpere de la comercianţi români, dacă le este oferită o experienţă de cumpărare simplă şi eficientă.

Regiunile cu cea mai slabă penetrare a eCommerce-ului rămân Oltenia (38,4%) şi Sud Muntenia (39,5%), iar zona cea mai activă în eCommerce este Bucureşti -Ilfov, cu 64,1%. Celelalte regiuni istorice ale ţării se situează în jurul mediei de 55%.

Peste 60% din cumpărători comandă online de peste 5 ani, doar 8% sunt „noi” şi au plasat prima comandă în ultimul an.

”Consumatorii sunt mai exigenţi şi mai selectivi. Preţul, livrarea rapidă şi flexibilitatea în retur au devenit factori decisivi în achiziţiile online. Plăţile digitale câştigă teren. O treime dintre tranzacţiile din 2024 au fost achitate cu cardul, iar metodele alternative precum Revolut Pay şi Apple Pay devin din ce în ce mai populare. Generaţia Z redefineşte comerţul online. Acest segment de consumatori preferă platformele mobile, cumpără pe baza conţinutului video şi acordă importanţă sustenabilităţii”, arată compania.

De asemenea, tot mai mulţi consumatori aleg să cumpere de pe marketplace-uri mari, iar comercianţii trebuie să-şi ajusteze strategiile pentru a rămâne competitivi.

Ce cumpără românii online

Categoria Frumuseţe şi produse de îngrijire (Beauty) a depăşit popularitatea segmentului Fashion, fiind preferată în achiziţii online de 64% din public. De asemenea, verticala Farma se bucură de opopularitate superioară categoriei vedetă a ultimului deceniu, Electronice, se arată în studiu.

Piaţa de comerț electronic din România este polarizată între jucătorii mici, numeroşi şi flexibili, şi companiile mari, care controlează o mare parte din venituri. 98,3% dintre companii sunt mici, însă generează doar 41% din cifra de afaceri a sectorului. Companiile mari, deşi reprezintă doar 0,025% din total, generează o treime din veniturile pieţei, profitând de economii de scară.

Potrivit datelor Statista incluse în raportul eCommerce Insights realizat de MerchantPro, un procent semnificativ de 64% dintre români cumpără de pe site-uri internaţionale în principal pentru preţuri mai mici, iar aproape jumătate (47%) apelează la acestea pentru produse care nu sunt disponibile în magazinele locale.

MerchantPro este un proiect al companiei ShopMania Net, care se adresează antreprenorilor din eCommerce din România şi Europa, prin funcţionalităţi de eCommerce, servicii de suport şi soluţii personalizate, adaptate necesităţilor specifice de dezvoltare. Platforma MerchantPro este folosită la nivel regional şi are o experienţă de peste 20 ani pe piaţă.

Senior Editor – Viorela Pitulice


 

Comentariile sunt închise