Cât va costa mielul de Paște, în acest an. Primele estimări
Cum mai este doar aproape o lună până la Paște, au apărut și primele estimări cu privire la prețul de achiziție al cărnii de miel de la producătorii români.
Crescătorii de ovine susțin că, în acest an, prețul de producție va fi ceva mai mare decât în anii trecuți, în contextul provocărilor din ultima perioadă legate de pesta micilor rumegătoare, arată Agro-Tv.ro.
Ionică Nechifor, crescător de ovine și director al Stațiunii de Cercetare Popăuți, declară că prețul unui un kilogram de carne de miel va ajunge undeva la 22 de lei în viu și 35-38 de lei în carcasă. Românii sunt sfătuiți să cumpere direct de la fermieri, unde carnea poate fi achiziționată la un preț mai mic, comparativ cu cel din magazine, unde se mai adaugă și adaosurile puse de comercianți.
”Eu le recomand consumatorilor să se îndrepte la poarta fermei, pentru că acolo prețul e mai rezonabil și reducem din timpul și din riscurile care există. (…) Vizavi de preț, noi ca Stațiune de Cercetare întotdeauna facem prețul de producție. Dincolo de prețul de producție este piața, unde prețul se reglează în funcție de cerere și ofertă. Anul acesta, dacă ne raportăm la ce costuri am avut pe îngrijirea animalelor pe perioada sezonului de iarnă, prețul crește, dar nu va depăși 24 de lei/kg în viu. (…) La ce se întâmplă la ora actuală în România, dincolo de prețul de producție, nu va depăși 22 de lei/kg în viu, iar prețul pe carcasă raportat la randament va fi undeva între 35-38 lei/kg”, a afirmat Ionică Nechifor, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Sacrificarea mieilor de Paște
În acest an, sacrificarea mieilor de Paște se va face la fel cum ca și în anii precedenți, fără să existe restricții suplimentare din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)
”În perioada sărbătorilor de Paști se vor sacrifica fără restricții, se vor comercializa pentru sacrificare, se vor sacrifica așa cum s-a procedat și anul trecut, pentru că vorbim de un consum direct, adică sacrificarea mielului din exploatație în unitatea de abatorizare, cu posibilitatea de valorificare directă sau în unități specializate de comercializare a cărnii. Nu vor fi restricții în plus față de anii trecuți în ceea ce privește sacrificarea mieilor de Paște”, a precizat Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA.
România se numără printre cei mai mari crescători de ovine din UE, cu efective de circa 10 milioane de capete, din care o mare parte merge la export.
Senior Editor – Viorela Pitulice

Comentariile sunt închise