Prima participare a României la World Butchers’ Challenge 2025
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025, un eveniment important pentru comunitatea internațională a măcelarilor, deschizând astfel noi oportunități pentru viitor.
„Fiind prima dată când a participat la World Butchers’ Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC.
„România a fost văzută foarte bine de restul echipelor, iar francezii s-au comportat exemplar cu noi, au fost foarte ospitalieri. Juriul a apreciat standul nostru și faptul că echipa a valorizat toată carnea tranșată, spre deosebire de alte echipe, care au fost depunctate din acest motiv”, a declarat Cosmin Moldovan, președintele Fundației „Ștefan Moldovan”, inițiatorul participării României la acest campionat și jurat în cadrul WBC.
„Noi am fost o surpriză plăcută și am depășit multe așteptări. Asta a fost concluzia generală care ne-a fost transmisă. Nu am dezamăgit, pe alocuri am atras multă simpatie, am fost încurajați să mergem mai departe și să arătăm și la noi în țară spectacolul acestei meserii”, a spus Florin Moroșanu, directorul executiv al Fundației „Ștefan Moldovan”.
Deși echipa noastră nu a urcat pe podium, această experiență a pus bazele unor inițiative importante pentru dezvoltarea măcelăriei în România.
Parteneriat cu Confederația Franceză a Măcelarilor
Unul dintre cele mai importante rezultate ale prezenței României la Paris este inițierea parteneriatului cu Confederația Franceză a Măcelarilor. Astfel, Cosmin Moldovan, CEO al Moldovan Carmangerie, și Florin Moroșanu, directorul executiv al Fundației „Ștefan Moldovan”, s-au întâlnit cu Patrick Gimonet, directorul general al Confederației Franceze a Măcelarilor, și au discutat despre posibilitatea participării tinerilor măcelari români la stagiile de pregătire din campusul de meserii ale industriei cărnii de la Școala Superioară de Meserii din Paris. Acest program va permite dezvoltarea unor profesioniști mai bine pregătiți, cu acces la tehnici moderne și know-how internațional.
O altă direcție importantă deschisă la Paris este intenția României de a găzdui în viitor World Butchers’ Challenge. Aceasta a fost prezentată oficial consiliului WBC de către reprezentanții României, fiind primul pas într-un proces complex de selecție. Țările interesate trebuie să își exprime intenția, iar apoi urmează o evaluare atentă a capacității de organizare. România va primi un „road map” cu criteriile de îndeplinit pentru a demonstra că poate susține un eveniment de asemenea anvergură. Decizia finală va fi luată în 2026 pentru ediția din 2028.
Mai mult de atât, în urma relațiilor stabilite în timpul competiției din Paris, echipele câștigătoare la WBC au fost invitate de către Fundația „Ștefan Moldovan” să participe la The Butcher Wars, o probă individuală de măiestrie care se intenționează să aibă loc la Cluj-Napoca, în 19-21 septembrie 2025. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Australia, inițiatoarea acestei competiții.
Înainte de plecarea din Paris, echipa României a fost invitată la Ambasada României, unde a fost primită de către Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului României, și E.S. doamna Ioana Bivolaru, ambasadoarea României la Paris.
„Este important să punem un accent mai mare pe școlile de meserii, astfel încât tot mai mulți tineri să urmeze o carieră de succes în aceste domenii. Educația profesională trebuie să devină o prioritate! Investind în formare și calificare, nu doar că oferim șanse reale pentru viitorul tinerilor, dar consolidăm și meseriile care au dus numele României departe”, a declarat Mircea Abrudean în timpul întâlnirii.
Câștigătorii de la Paris
Cea de-a noua ediție a World Butchers’ Challenge a fost câștigată de Franța, urmată de Germania și Australia. Titlurile individuale au revenit, de asemenea, tot Franței. Competiția a stabilit un nou record, cu 14 națiuni participante și peste 6.000 de spectatori, fiind cea mai mare ediție de până acum.
Cu toate că România nu a urcat pe podium în acest an, participarea la WBC a reprezentat un pas important în dezvoltarea măcelăriei ca artă și meserie de prestigiu. Urmează doi ani de muncă intensă, cu obiective clare: pregătirea pentru un nou campionat, organizarea unei competiții internaționale similare în România și, posibil, găzduirea World Butchers’ Challenge în viitor.
De la debutul lui, proiectul „Măcelari de Elită” a găsit sprijin în rândul jucătorilor importanți din industria cărnii, și nu numai. Astfel, alături de partenerii strategici Auchan și BCR, echipa este susținută și de Moldovan Carmangerie, Top Chef Măcelar, CarnEXPO, Industria Cărnii, AgroTransilvania Cluster, Carmangeria Ozana, Zimbria, Petry, Ria Do Trading, RBC, Salesianer, Monceanu Inocasings, Solina, Raitar, Carna Carpatica, Karpaten Premium Angus, MTS, SCC Erbașu, EMS Floor Group, Axial Construct Invest, Diana, Ion Moș, Emerson Technik, Rottaprint, Marchand, TESTO, Oscartielle, Renania, Abatorro, Avastar, Crainic Prodimpex și Carmic Impex, Breasla măcelarilor din Târgu Mureș, precum și Consiliul Județean Cluj, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” și APAR.
Senior Editor – Viorela Pitulice
Comentariile sunt închise