Planuri de expansiune pentru fabrica de cartofi pai de la Remetea
Innoscitech SRL, companie înființată acum patru ani de investitori unguri (Innoscitech Innovacios și Columbus Magantokealap, conform termene.ro), se specializează în producția de cartofi pai prăjiți și congelați, sub brandul Rusty.
Planurile de expansiune vizează o producție anuală de 42.000 de tone în următorii 2-3 ani, atingând astfel capacitatea maximă a fabricii din Remetea, Harghita. În plus, Innoscitech deține cea mai mare capacitate de depozitare a cartofilor din România, materia primă provenind de la fermierii locali. Innoscitech administrează patru hale de depozitare cu o capacitate totală de 100.000 de tone, fiind lider în acest domeniu în România.
Firma operează în prezent la aproximativ 30% din capacitatea sa, distribuită sub brandul Rusty în marile rețele de magazine, precum Kaufland, și sub marca 3RO în rețeaua Penny.
„Am început acest proiect în urmă cu patru ani printr-o colaborare cu câțiva fermieri din zonă care produc pentru noi cartofi din sămânța pe care noi le-o oferim. Anul trecut, am preluat 27.000 de tone de cartofi. Acum, avem contracte cu 50 de fermieri pentru o producție de 50.000 de tone. Ne dorim să deservim România, în primul rând, dar suntem nevoiți să mergem și la export cu produsele noastre, mai ales că putem dubla producția. Investiția este făcută în așa fel încât să putem crește producția atunci când este nevoie”, a declarat Bodo Istvan, director comercial Innoscitech, în cadrul unui eveniment organizat de Penny.
În regiune, producția anuală de cartofi ajunge la aproximativ 500.000 de tone, ceea ce garantează accesul constant la materie primă. Cu toate acestea, în contextul creșterii costurilor cu semințele și dificultății de a găsi forță de muncă, producția de cartofi din România este în scădere.
În 2024, suprafețele cultivate cu cartofi au atins 77.000 de hectare, cu 2.000 de hectare mai mult decât în 2023, dar producția totală a scăzut la 968.000 de tone, cu 215.000 de tone mai puțin față de anul anterior.
Sursa: Economica
Editor: Lucia Țanțuc
Comentariile sunt închise