Vești bune pentru oierii din Bihor
După lichidarea focarului de pestă micilor rumegătoare din localitatea Gepiu, Bihor, autoritățile au dat undă verde pentru sacrificarea și vânzarea mieilor și iezilor, inclusiv transportul acestora către abatoare din alte județe. Măsura vine cu o săptămână înainte de Paște, fiind esențială pentru fermieri și comercianți.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor (DSVSA) a anunțat oficial stingerea focarului de boală la data de 11 aprilie 2025. Astfel, este acum posibilă transportarea animalelor — mieii și iezilor — atât în interiorul județului, cât și către abatoare autorizate din alte județe.
„Este din nou posibilă mișcarea ovinelor și caprinelor între exploatații și către abatoare autorizate sanitar-veterinar, inclusiv în afara județului, cu respectarea tuturor prevederilor legale” a declarat Remus Moțoc, directorul DSVSA Bihor.
Chiar dacă sacrificarea și transportul animalelor sunt acum permise, târgurile de animale din județul Bihor rămân închise pentru o perioadă nedeterminată. Comercializarea sau achiziționarea de animale vii este permisă doar direct din fermele înregistrate, situate în afaceri ale zonelor afectate de restricțiile sanitar-veterinare.
Transportul și vânzarea animalelor fără documentele necesare sau din zonele restricționate riscă amenzi de până la 40.000 de lei, plus confiscarea mărfurilor.
În preajma sărbătorilor pascale, DSVSA le recomandă cumpărătorilor să acorde o atenție deosebită sursei produselor alimentare achiziționate. Ouăle trebuie să provină din centre autorizate și să fie ambalate și etichetate corespunzător. Carnea de miel, ied sau alte produse din carne trebuie să provină exclusiv din abatoare autorizate.
Laptele crud și derivatele sale pot fi comercializate doar în spații autorizate, în ambalaje corespunzătoare și etichetate corespunzător, indicând clar proveniența și data producerii.
Inspectorii DSVSA vor efectua controale în trafic, în abatoare, magazine și unități de procesare pentru a preveni încălcarea normelor sanitar-veterinare.
Sursa: G4food
Editor: Lucia Țanțuc
Comentariile sunt închise