Fonduri de 165 milioane de euro pentru sectorul de panificație
Vești bune pentru producătorii din sectorul de panificație. Începând cu luna iunie, aceștia ar putea să acceseze schema DR 23 (din Planul Strategic 2023 – 2027) prin intermediul căreia vor fi puse la dispoziție fonduri de 165 milioane de euro pentru sectorul de panificație.
Sumele, care pot ajunge până la 10 milioane de euro, vor fi alocate pentru înființarea de unități noi, dar și pentru modernizarea celor existente acum.
„Avem alocați 165 de milioane de euro prin schema DR 23 (din Planul Strategic 2023 – 2027 n.r.). Schema s-a dat inițial pe panificație, modernizare și unități noi. La solicitarea noastră am desfăcut suma în două și am pus unități noi separat și modernizări separat, astfel încât să facem și fabrici noi care să se lupte cu concurența internațională, să facem și export de produse. Noi dacă prin această schemă realizăm 10 unități noi de panificație putem merge la export cu produse congelate și chiar cu produse proaspete și să echilibrăm balanța comercială în domeniul nostru”, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase-ROMPAN, Aurel Popescu.
România are, la acest moment, în sectorul de morărit și panificație un deficit de circa 100.000 de tone de produse. Dacă vor fi construite unități noi care să iasă la export, atunci acest deficit ar putea fi redus semnificativ.
„Acum suntem în deficit. Noi importăm cam 200.000 tone de produse de panificație și exportăm numai 100.000 de tone. Deci avem un deficit de 100.000 de tone pe care putem să-l umplem. Schema este gata, iar la Adunarea Generală ROMPAN s-a hotărât, împreună cu ministrul Agriculturii, să intrăm din iunie cu această schemă, să devină operabilă și să primească proiecte. Sunt cereri foarte mari pentru astfel de proiecte. Prin această schemă unitățile noi vor primi până la 10 milioane de euro, cu un grad de finanțare maxim de 65% și restul pune întreprinzătorul, iar modernizările intră cu o sumă de până la 3 milioane de euro, tot cu un grad de finanțare de 65%. Suntem pe un făgaș bun și sperăm să începem de la anul construcții de asemenea unități”, a afirmat Aurel Popescu.
Organizația patronală a susținut în ultimii ani construcția unor fabrici mari de pâine în marile orașe, pentru a se putea asigura necesarul de pâine în cazul unor situații neprevăzute. În prezent, există foarte puține fabrici sau chiar deloc În orașele mari. De exemplu, la București e una singură, în timp ce la Cluj nu mai există nicio unitate, la fel și la Timișoara.
„Fabricile mici, la un necaz mare, închid și pleacă, însă pâinea trebuie să o avem asigurată. Și mai mult de atât, supermarketurile acestea organizează acum licitații internaționale, nu mai licitează pentru Carrefour România ci pentru Carrefour sud-estul Europei. Și atunci, ca să participi la o licitație ca asta, ai nevoie de unități mari. De exemplu, acum avem o cerere de un milion de chifle pe lună în Germania. Cine poate să facă acest lucru? Numai o fabrică mare, complet automatizată”, a mai spus șeful Rompan.
ROMPAN include 140 de societăți membre, care împreună asigură circa 45-50% din necesarul de pâine la nivel național, 70% din producția de făină și tot atât din producția de paste făinoase și biscuiți.
Senior Editor – Viorela Pitulice
Comentariile sunt închise