România ocupă locul șase în Europa la producția de fructe

În 2023, România s-a situat pe locul șase în clasamentul producătorilor de fructe din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat actualizate în februarie 2025 și prezentate de Comisia Europeană în cadrul campaniei „Gustă anotimpul. Consumați mai multe fructe și legume”. Cantitatea totală de fructe recoltate în România în 2023 a fost de 1.656.000 de tone, în ușoară scădere față de anul precedent, când producția a fost de 1.674.000 de tone.

În anii precedenți, producția românească a fost mai ridicată, atingând 2.106.000 de tone în 2021 și 1.958.000 de tone în 2020, evidențiindu-se astfel o tendință de scădere constantă pe parcursul ultimilor trei ani, între 2021 și 2023.

Cea mai importantă țară producătoare de fructe din UE, incluzând și nucile, este Spania, cu o recoltă de 12.548.000 de tone în 2023, în creștere față de 11.398.000 de tone în 2022. Recordul Spaniei a fost atins în 2021, cu o producție de 13.848.000 de tone.

Italia ocupă locul doi în topul producătorilor europeni, cu o producție de 10.559.000 de tone în 2023, urmată de Polonia, pe locul trei, cu 4.938.000 de tone. Franța se află pe poziția a patra, cu o producție de 3.546.000 de tone, în creștere față de anul precedent, iar Grecia completează top cinci, cu 3.474.000 de tone.

În total, Uniunea Europeană a produs în 2023 aproximativ 41.200.000 de tone de fructe. UE a exportat 3.500.000 de tone, dintre care 28,6% au fost mere, 9,4% portocale și 8,9% pere. Importurile au fost mult mai mari, atingând 13.200.000 de tone, din care 39% banane, 10,8% alte fructe subtropicale și 7,5% portocale.

Sursa:  G4food

Editor: Lucia Țanțuc


 

Comentariile sunt închise