Ciocolatier de România: Marinel Bejan, olteanul care vrea să devină cel mai bun din lume

Chiar dacă în România meseria de ciocolatier nu este recunoscută oficial, nu înseamnă că ducem lipsă de adevărați performeri în domeniu, care ne duc faima peste hotare. Un astfel de exemplu este Marinel Bejan din Craiova, un oltean ambițios, declarat recent cel mai bun ciocolatier din Europa de Est și care peste un an se va lupta cu cei mai buni concurenți de pe mapamond pentru titlul mondial, recunoașterea supremă în domeniu, până la urmă.

Marinel are și o rețetă proprie de ciocolată, de care este mândru și care îi poartă amprenta personală. A fost nevoie de o zi întreagă în laboratorul celor de la Cacao Barry din Franța, furnizorul său de ciocolată premium, un nume apreciat în domeniu, cu care lucrează de ani buni pentru a-și pune în valoare talentul și priceperea.

„Avem propria ciocolată, o ciocolată care ne poartă numele. Atunci când le-ai încercat pe toate și eu am lucrat cu multe tipuri de ciocolată, am zis că vreau să fie ceva care să mă reprezinte, să-mi poarte amprenta, să fie ca o semnătură a mea, un produs care să fie ușor de recunoscut, oarecum să semene cu caracterul meu”, spune antreprenorul.
După ce a încercat 4-5 rețete, în final, Marinel a reușit să obțină ciocolata mult dorită, un produs exact așa cum și-l dorea, unic și ușor de recunoscut.

„Este un produs pe gustul meu, am observat ulterior că este o ciocolată cu care este dificil de lucrat pe anumite segmente de produs, dar așa cum am vrut de la ea, este foarte ușor de recunoscut, este o ciocolată neagră cu gusturi intense de cacao, cu note de fum, aerată, o ciocolată unică”, afirmă Marinel Bejan.
Planuri de extindere

In familia Bejan ciocolata este cuvântul de ordine de ani buni. In 2002, părinții lui Marinel Bejan înființează firma Damarin, care astăzi înseamnă un laborator de cofetărie și ciocolaterie, cu trei puncte de lucru în Craiova.

Planurile de dezvoltare ale firmei nu se opresc, însă, aici. Așa de exemplu pe viitor se are în vedere deschiderea unei ciocolaterii și a unei gelaterii pe timpul verii, într-o zonă bună din București care să poată să fie aprovizionate de câteva ori pe săptămână. Mai nou, a fost inaugurat și un laborator pentru ciocolată.

„Pe termen mediu, mă văd cu cel puțin un magazin în București, cu spațiu de producție foarte bine amenajat și tehnologizat, cu persoane foarte bine pregătite, intenționez să am oameni de elită în echipa mea”, declară antreprenorul.
Activitatea principală la Damarin este producția de prăjituri și torturi, însă și producția de ciocolată începe să prindă tot mai mult, la fel și înghețata, Și cine știe ce va mai încerca tânărul antreprenor pe viitor.

„Una dintre trăsăturile care m-ar putea defini este că sunt destul de încăpățânat și  hotărât în ceea ce vreau să fac. Când mulți oameni spun că nu se poate face un lucru sau este greu, eu tocmai pe acela îl fac”, spune Marinel Bejan.



 

Comentariile sunt închise