Fermele regenerative sporesc profitul și sustenabilitatea

Un studiu european recent, realizat pe 78 de ferme ce însumează circa 7 000 de hectare, evidențiază potențialul agriculturii regenerative în creșterea profitabilității și reducerea impactului asupra mediului.

Rezultatele arată că aceste ferme au obținut marje de profit brut cu 20 % mai mari pe hectar comparativ cu fermele convenționale, cu o reducere impresionantă a inputurilor: folosesc 61 % mai puțin azot și 75 % mai puține pesticide per hectar.

În plus, metoda agricolă regenerativă a determinat o diversitate vegetală cu 16 % mai mare, o acoperire a solului îmbunătățită cu 24 % și o fotosinteză crescută cu peste 25 %, între anii 2019–2024. Randamentele, deși cu doar 2 % mai mici din perspectiva aportului caloric și proteic, sunt completate de beneficiile ecologice și economice.

Studiul, cel mai amplu de acest tip în UE, a fost coordonat de Alianța Europeană pentru Agricultură Regenerativă (EARA) și sprijinit de EIT Food. A fost introdus un nou indicator, denumit Indicele de Productivitate Regenerativă (RFP), care combină date agronomice, ecologice și climatice la nivel de fermă și satelit, pentru a reflecta eficiența holistică a acestui model.

Concluziile arată că agricultura regenerativă nu doar compensează producția, ci optimizează utilizarea resurselor, sprijinind securitatea alimentară: fermierii europeni au obținut productivitate similară folosind materii prime exclusiv europene fără compromisuri de calitate.

Sursa: Agrointel

Editor: Rares Stan


 

Comentariile sunt închise