România are nevoie de bursa cerealelor

Opinie Mircea Ursache, vicepreședinte ASF

În România, aproape 90% din finanțări sunt asigurate de sistemul bancar, iar piața capital asigură circa 10-20%. Pentru a dezvolta agricultura, România are nevoie de o bursă a cerealelor, a spus Mircea Ursache, vicepreședinte ASF, în cadrul Food Intel Forum.

„PIB-ul României este mai mic decât în anii 2013-2014. Observăm că în prezent nu există la noi un sistem de burse pe cereale. Aici mă refer la o piață de capital, care să tranzacționeze derivate având ca suport produse agricole. România exportă cereale și importă produse procesate. Nu pot să explic de ce până acum nu ne-am racordat la un sistem centralizat privind tranzacționarea cerealelor. Nu este un proces complicat”, a comentat specialistul.

Bursa de cereale ar permite producătorilor, care acum sunt la mâna traderilor, să își maximizeze câștigurile. Ursache a mai declarat că Ministerul Agriculturii ar trebui să demareze cât mai repede acest proiect: „Trebuie să demarăm acest proiect pentru că altfel, tot felul de burse mici funcționează, dar nu sunt supravehgeate și nu sunt reglementate de o autoritate a statului român”.

Una din soluții ar fi ca Bursa de Mărfuri să aibă ca secțiune o bursă de cereale, mai ales că, pentru România agricultura rămâne un pilon important al dezvoltării, susține Ursache.

Mircea Ursache, vicepreședinte ASF
Mircea Ursache, vicepreședinte ASF

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim