România depășește Franța la producția de porumb

România are șanse să ajungă pe locul întâi la producția de porumb în Europa, potrivit unei estimări a Asociaţiei generale a producătorilor de porumb (AGPM), citată de cotidianul Le Monde. Specialiştii estimează că România ar urma să recolteze în acest an aproape 15 milioane tone de porumb, depășind Franţa, care se preconizează că va recolta 11,8 milioane de tone.

„Agricultorii francezi nu au reuşit să evite puterea românească. Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului sau, cel puţin, o domină… Nu este chiar o surpriză. Gurmanzii ştiu că, dacă polenta (terci din făina de porumb) este apanajul regiunii munţilor Apenini, acest fel de mâncare gustoasă poartă numele de mămăligă în Carpaţi. Dar investitorii din România nu se gândesc doar la apetitul compatrioţilor lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export”, notează, într-o notă ușor atipică, Le Monde.

Producţia de porumb a Franţei a fost afectată de inundaţiile din primăvară, dar în ciuda acestor condiţii climatice nefavorabile, sectorul agricol francez a reuşit totuși să înregistreze un randament la hectar de 93 de chintale de porumb, în scădere faţă de 2017, când au fost obținute 103 chintale.

În 2017, România a produs aproape 27 de milioane de tone de cereale, cele mai notabile recolte înregistrându-se la grâu, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi, struguri şi porumb. Potrivit statisticilor, la nivelul UE, România a ocupat, în 2017, primul loc la floarea soarelui și la porumbul boabe – în funcţie de suprafaţa cultivată – şi locul doi la producţia realizată, fiind surclasată de Franța.


 

Comentariile sunt închise