Criza alimentară, o problemă din ce în ce mai gravă
Criza alimentară ia dimensiuni. Aproape 40 de milioane de oameni din America Latină și Caraibe, reprezentând 6,1% din populația din aceste regiuni, sunt afectați de foamete, avertizează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Raportul „Panorama securității alimentare și nutriționale în America Latină și Caraibe 2018”.
Cea mai gravă situație se înregistrează în Venezuela, unde numărul persoanelor malnutrite a crescut cu 600.000 în ultimii ani. În raport sunt prezentate cifre extrem de îngrijorătoare, care demonstrează că foametea s-a accentuat semnificativ din 2015, când existau 200.000 de persoane malnutrite, până în 2017, când numărul acestora s-a dublat.
Raportul abordează și problema obezității din America Latină, unde, anual, numărul persoanelor care suferă de această boală creşte cu 3,6 milioane, afectând 250 de milioane de persoane, ceea ce reprezintă 60 % din populaţia regiunii.
La începutul anului, un alt raport privind criza alimentară globală releva că aproximativ 124 milioane de persoane din 51 de țări au fost afectate de insecuritate alimentară acută în 2017, cu 11 milioane mai mult decât în anul precedent. Cel mai ridicat nivel de nesiguranță alimentară și malnutriție s-a înregistrat în Africa de Est si de Sud, potrivit raportului.
În ceea ce privește cauzele crizei alimentare, conflictul reprezintă motivul principal pentru majoritatea cazurilor de insecuritate alimentară acută din lume, la care se adaugă dezastrele climatice, îndeosebi seceta.
Un raport al Băncii Mondiale realizat în 2015 atrage atenția că încălzirea climatică va agrava sărăcia pe glob, punând în pericol securitatea alimentară a sute de milioane de persoane, mai ales din zone precum India, Orientul Mijlociu și Africa.
Comentariile sunt închise