România, producție agricolă record

Producția agricolă, de grâu și porumb de anul acesta din România este, fără îndoială și după o lungă așteptare, una record. O demonstrează datele Ministerului Agriculturii, conform cărora producția de grâu depășește 10 milioane de tone, cu 200.000 de tone mai mult decât în 2017, iar cea de porumb oscilează între 14,5 și 15 milioane de tone.

În aceste condiții, România va ocupa prima poziție în clasamentul european al producătorilor de porumb, depășind Franța, care va recolta doar 11,8 milioane de tone, conform Asociației Generale a Producătorilor de Porumb (AGPM).

Producția agricolă record a României plasează cifra de afaceri în domeniu la nivelul de nici mai mult, nici mai puțin decât 8 miliarde de euro, iar performanța se datorează investițiilor importante întreprinse atât în segmentul de producție, cât și în cel de întreținere și recoltare a culturilor, cum ar fi monitorizarea prin satelit. Un rol important îl joacă și investitorii străini, care au preluat suprafețe mari de terenuri și ferme din România, pe care le-au modernizat și valorificat.

În România activează, la ora actuală, 12.727 de companii specializare în cultivarea plantelor, ceea ce înseamnă 64% din întregul sector agricol.

În pofida unei perioade dificile, cauzată de condițiile meteorologice extreme, precum seceta, iată că agricultura românească a reînviat, țara noastră putându-și relua „titulatura” de odinioară, care a făcut-o celebră în toată lumea, aceea de „Grânar al Europei”.


 

Comentariile sunt închise