În UE, valoarea exporturilor și importurilor de produse agroalimentare a crescut

 

În ianuarie 2019, valoarea exporturilor de produse agroalimentare din UE a crescut pentru al patrulea an la rând, atingând un nou nivel record de 11,2 miliarde de euro. Importurile de produse agroalimentare au crescut, de asemenea, la un nivel de 10,8 miliarde EUR, ceea ce a dus la o valoare comercială lunară de 22 de miliarde de euro, față de 21 miliarde de euro în ianuarie 2018. Acestea sunt principalele constatări din ultimul raport lunar de comerț publicat de Comisia Europeană.

Cele mai mari creșteri ale valorilor lunare la export (ianuarie 2019 față de ianuarie 2018) au fost înregistrate pentru SUA (cu până la 191 milioane euro), China (o creștere de 91 milioane euro), Elveția (creștere de 39 milioane euro), Filipine și Rusia (ambele au crescut cu 29 milioane EUR). În schimb, exporturile au scăzut cel mai mult în Hong Kong (cu 44 milioane euro), Turcia (o scădere cu 29 milioane euro), Angola (o scădere cu 26 milioane euro), Arabia Saudită (în scădere cu 24 milioane euro) și Iordania (23 milioane).

Pe sectoare, cea mai mare creștere a exporturilor a fost obținută de băuturile spirtoase și lichioruri, de vin și lapte praf, respectiv în creștere cu 81 milioane euro, 68 milioane euro și 58 milioane euro.

Exporturile de zahăr și țigarete au scăzut cel mai mult, în scădere cu 53 de milioane de euro și, respectiv, cu 29 de milioane de euro.

În ceea ce privește valoarea importurilor de produse agroalimentare din UE  a crescut cel mai mult pentru produsele provenind din SUA (cu până la 291 milioane euro) și Ucraina (o creștere de 246 milioane euro). Importurile care au scăzut cel mai mult au fost din Brazilia (în scădere cu 145 milioane EUR), Indonezia (o scădere cu 97 milioane EUR) și Malaezia (o scădere cu 68 milioane EUR).


sursa articol: https://ec.europa.eu/info/news/eu-agri-food-trade-break-record-start-2019-2019-apr-11_en 

 

Alte articole:

 Fermierii interesați de Programul de sprijin pentru tomate

15 mai – data limită pentru înscrierea în programul de susținere a producției de usturoi

 

 

Comentariile sunt închise