Carne cultivată artificial în laborator – Partea II
În februarie, Institutul Good Food, o organizație non-profit cu sediul în Washington, care promovează dezvoltarea alternativelor de carne, a anunțat o serie de granturi de cercetare „în beneficiul întregii comunități științifice și al industriei alimentare (bune)”.
Una din cele șase granturi de 250.000 de dolari pentru cercetătorii de „carne ecologică (curată)” a ajuns în Israel, iar un al doilea cercetător israelian a primit fonduri pentru alternative de carne „pe bază de plante”
„Israelul este mediu propice pentru tehnologie în general și în mod specific pentru cee ace noi numim proteine alternative”, a spus Beni Nofech, membru în consiliul de administrație al institutului ”Israelul reprezintă o economie și o infrastructură bazate pe inovare, atât la nivel de stat, public cât și în ceea ce privește mediul privat, fiind deja capabil să catalizeze efectiv inovația și cercetarea”.
Industria încă se confruntă cu unele obstacole semnificative, inclusiv costul astronimic, provocările de dezvoltare, problemele de dezvoltare, problemele de reglementare și întrebările dacă oamenii sunt gata să mănânce carne cultivată artificial în laborator.
Până în prezent, majoritatea companiilor implicate în acest efort au reșit doar să producă granule cărnoase.
Future Meat Technologies, o companie cu sediul la Universitatea Ebraică din Ierusalim, și SuperMeat se numără printre companiile care combină celulele animale ș proteinele vegetale pentru o posibilă alternativă la cărnurile procesate.
Aleph Farms, un start-up israelian lansat în 2017, a anunțat în luna decembrie că a reușit să producă în laborator „o felie subțire de friptură de vită”, obținută din celule bovine, care seamănă foarte mult cu textura și aroma cărnii de vită.
Deocamdată, aceste mici fripturi au grosimea de doar 3 milimetrii – aproximativ dimensiunea unei fâșii foarte subțiri de carne de vită friptă.
Fiecare jucător israelian a strâns câteva milioane de dolari din investițiile inițiale, inclusive de la marii producători de alimente cum ar fi gigantul Tyson Foods, grupul PHW din Germania și grupul Strauss din Israel.
Primul burger obținut în laborator a fost produs de o companie olandeză în 2013, la un cost de peste 300.000 de dolari. Costurile de producție au scăzut de-a lungul timpului. Alternativa americană „Memphis Meats” de carne tocata de vită a fost raportată anul trecut a costa apoximativ 2.400 de dolari pe livră. Producerea fiecărei felii de „friptură” de la Akleph Farms costa aproximativ 50 de dolari.
Înainte de a putea ajunge la raft, carnea cultivată artificial în laborator se va confrunta cu obstacole la nivel de reglementare. Instituțiile americane Agenția pentru Administrarea Alimentelor și Medicamentelor (FDA) și Departamentul Agriculturii al Statelor Unite ale Americii (USDA) au anunțat în noiembrie că vor „supraveghea în comun producția de produse alimentare cultivate cu celule de cultură artificială derivate din animale și păsări”.
Tot ceea ce inseamnă carne cultivată artificial a întâmpinat deja rezistență din partea industriei cărnii din SUA și va avea posibil de dus un război în ceea ce privește etichetarea, odată apărută pe piață.
Chiar dacă industria poate depăși aceste obstacole, tehnologia necesară pentru a face aceste vitamine sintetice viabile din punct de vedere comercial ramâne un obiectiv pentru următorii ani de cercetare.
Max Elder, cercetător în domeniul produselor alimentare de la Institutul pentru Viitor din San Francisco, spunea că cea mai mare provocare poate fi convingerea consumatorilor de a mânca o friptură crescută efectiv într-un vas Petri.
Cu toate acestea, cercetătorii și ecologiștii sunt de acord că alternativele pentru agricultura industrială, durabile, cultivate în laborator, sunt esențiale.
„Dacă dorim să ne asigurăm că urmașii, copii noștri vor mânca ce mâncăm noi astăzi, atunci trebuie să schimbăm dramatic modul în care fabricăm mâncarea”, a spus Nahmias, professor în cadrul Universității Ebraice.
vezi și…
Alianța de reciclare a plasticului din Africa
Comentariile sunt închise