Clariant investește peste 100 mil. euro într-o fabrică de etanol celulozic

Oportunitate de venituri suplimentare pentru fermierii din Oltenia prin vânzarea reziduurilor de paie către fabrica de etanol celulozic construită de Clariant în România! Fabrica Clariant din Podari, cofinanțată de Uniunea Europeană și de Bio-Based Industries Joint Undertaking, în cadrul proiectului SUNLIQUID și LIGNOFLAG, este proiectată să proceseze pe an aproximativ 250.000 de tone de paie de cereale, ce vor fi transformate în 50.000 de tone de etanol celulozic, cu ajutorul tehnologiei sunliquid a companiei.

Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu adevărat sustenabil și aproape neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care este produs din reziduuri agricole precum paie de grâu, prin utilizarea tehnologiei sunliquid, dezvoltată de compania Clariant și premiată la nivel internațional, se arată într-un comunicat al companiei elvețiene citat de agrostandard.ro

Importanța acestui biocombustibil avansat crește semnificativ în contextul normativelor dedicate sustenabilității, adoptate de Uniunea Europeană, care vizează sprijinirea utilizarii energiei din surse regenerabile în toate tipurile de transport. Prin urmare, etanolul celulozic produs în Podari va avea un impact economic semnificativ la nivel regional.

Clariant va investi peste 100 de milioane de euro pentru construcția fabricii de etanol celulozic. Dezvoltarea și implementarea proiectului în România este susținută de Uniunea Europeană, ca parte a finanțării UE pentru dezvoltarea tehnologică din programele de finanțare FP7 și Orizont 2020.
Faza de construcție va crea aproximativ 800 de locuri de muncă. Fabrica va oferi cca. 120 de locuri de muncă pentru o industrie durabilă, iar Clariant recrutează în prezent forța de muncă locală.
Odată finalizată, fabrica sunliquid va oferi aprox. 300 de locuri de muncă permanente pentru industriile colaterale care deservesc unitatea, precum și pentru transportul și stocarea materiilor prime. Proiectul sunliquid va crea o rețea de furnizori, formată din fermieri locali, care vor avea posibilitatea de a transforma reziduurile agricole, precum paiele de cereale, într-o sursă importantă de venituri.


vezi și…

Alexandru Țachianu, MADR: Agricultura de precizie înseamnă timp câștigat, costuri scăzute și profit mare

 

Comentariile sunt închise