Un milliard de euro pentru noua generație de fermieri din UE

Comisia Europeană (CE) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au lansat un program de creditare în valoare de un milird de euro pentru agricultură și bioeconomie cu scopul de a sprijini noua generație de fermieri, conform site-ului oficial al Comisiei Europene.

Noul instrument de creditare este parte din programul „Inițiativa Tinerilor Fermieri” și care are ca scop de a conjuga resursele existente în cadrul Fondului European de Agricultură și Dezvoltare Rurală și resursele financiare și expertiza BEI.

Prin acest nou program de creditare, împrumuturile pentru fermierii mici și medii vor putea fi distribuite prin bănci comerciale și companii de leasing locale.

Creditele vor avea o dobândă scăzută, o perioadă de grație de 5 ani, o perioadă de rambursare de până la 15 ani, și alte condiții felxibile de acordare în funcție de condițiile de piață.

Adițional noului program de creditare, s-a propus ca granturile pentru deschiderea unei noi afaceri în agricultură pentru noua generație de fermieri din cadrul  Fondului European de Agricultură și Dezvoltare Rurală să poată fi folosite ca și subvenție pentru plata ratelor la credit și pentru consultanță tehnică.

Un studiu recent realizat prin interogarea a peste 7.600 de fermieri din cele 24 de țări ale Uniunii Europene, a relevat ca 27% din solicitările de creditare ale tinerilor fermieri au fost respinse, comparative cu doar 9% ale celorlalți fermieri. Acest rezultat a determinat Comisia Europeană să lanseze acest program de finanțare cu BEI pentru a sprijini regenerarea generațională în sectorul agricol.

“Accesul la finanțare este crucial și de multe ori un obstacol pentru tinerii fermieri. Cum aproape 11% din totalul fermierilor europeni sunt sub 40 de ani, sprijinirea acestora în activitățile lor este o prioritate pentru Comisia Europeană și pentru Politica Comunitară Agrară post-2020,” a declarat Phil Hogan Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.


alte articole…

Perspective pe termen scurt pentru piețele agricole ale UE

 

 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim