Să “democratizăm” accesul la fondurile europene! Ce părere aveți?
Cum banii în actualul PNDR 2014-2020 sunt pe sfârșite, tot mai multă lume se întreabă cum va arăta viitorul program (Plan strategic 2021-2027) și mai ales cum vor fi direcționați banii? Poate că a cam venit vremea să asistăm la schimbări majore, pentru că impresia generală (și cifrele ne vor demonstra acest lucru) este că banii europeni au mers mai mult către companiile mari și mai puțin către micii fermieri.
Nu în ultimul rând, se vorbește în continuare de birocrație și de proceduri greoaie (deși s-au făcut progrese în acest sens!), care fac să se piardă proiecte și idei valoroase ce rămân închise pe viață într-un sertar. Oare n-ar fi mai simplu un sistem descentralizat de selecție a proiectelor cu manageriat privat? O variantă de luat în seamă, dacă ne uităm la rezultatele GAL-urilor din România…
„Granturile sunt destul de complicat de gestionat și implică și o doză foarte mare de responsabilitate din partea celor care doresc să aplice pentru un grant european, pentru că nu sunt doar niște bani puși pe masă – de fapt, de foarte multe ori cu rată de finanțare spre 100% – ci sunt și niște bani care implică alături de sursele private pe care le angajează omul și resurse guvernamentale. Aceasta mă duce cu gandul și către o zonă oarecum de etică a utilizării fondurilor europene și fondurilor naționale, pentru că de foarte multe ori banii europeni sunt văzuți ca o resursă accesibilă doar pentru o elită, pentru foarte puțini oameni, deoarece resursele se concentrează în companii mai mari sau mai mici și de foarte multe ori cei care și-au dorit să finanțeze un proiect, să depună o investiție nu reușesc să o facă, rămân cu un gust amar, spunând că aceste fonduri europene sunt doar pentru cei care au în spate companii de consultanță foarte puternice și prin urmare sunt doar un vis”, a declarat Alexandru Potor, președintele FNGAL în cadrul FoodIntelForum.
De ce n-ar fi managementul privat al fondurilor europene calea care să simplifice procedurile și să faciliteze accesul micilor fermieri la banii europeni?
„Este o parte a evoluției spre simplificare acest management, nu este final, lucrăm împreună…Se democratizează accesul la fonduri europene, democrație, fondurile nu trebuie să fie doar pentru cei care își permit, să spunem așa, să le acceseze pentru că au niște resurse în spate. Se ratează proiecte foarte frumoase care ar merita să fie susținute”, a mai spus Alexandru Potor.
În programul actual, GAL-urile au la dispoziție 620 mil. euro, o sumă care ar putea să crească semnificativ din 2021.
citește și…
Comentariile sunt închise