Prețuri mai mici la produsele alimentare la nivel mondial

Prețurile la porumb și grâu au determinat scăderea indicelui FAO pentru prețurile la alimente, pe fondul revizuirilor ascendente ale perspectivelor producției globale de cereale!

Prețurile pentru produsele alimentare la nivel mondial au scăzut în august, determinate de scăderea accentuată a prețurilor la cerealele de bază și la zahăr, potrivit unui raport publicat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru alimentele cel mai frecvent tranzacționate, a înregistrat în medie în luna august 169,8 puncte, fiind cu 1,1% sub nivelul său din iulie și cu 1,1 % mai mare față de anul precedent.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a scăzut cu 6,4 la sută față de luna precedentă. Valorile la porumb au scăzut brusc datorită perspectivelor unei recolte mult mai mari decât se aștepta anterior în Statele Unite ale Americii, cel mai mare producător și exportator de porumb din lume. Prețurile la grâu au rămas, de asemenea, sub presiune descendentă, reflectând disponibilități mari la export în timp ce prețurile la orez au crescut, din cauza efectelor de sezon, precum și a preocupărilor privind impactul vremii asupra culturilor din Thailanda.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a scăzut cu 4,0 la sută față de iulie, în mare parte datorită slăbirii realului brazilian, precum și a perspectivelor de export mai mari din India și Mexic.

În schimb, indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a crescut cu 5,9 la sută în august, atingând valoarea maximă din ultimele 11 luni, pe fondul unei creșteri a cererii de import la uleiul de palmier la nivel mondial, precum și pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile în principalele regiuni de producere din Indonezia. Prețurile la uleiul de soia au crescut și ele, determinate în parte de volumele mai mici decât cele preconizate în America de Nord.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a crescut cu 0,5% în august, fiind acum mai mare cu 12,3 la sută față de valoarea sa de la începutul anului. Creșterea a fost determinată de cotațiile mai mari la prețurile internaționale pentru carnea de porc, bazată pe cererea puternică de import din China, în care focarele de pestă porcină africană au redus producția internă.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a crescut cu 0,5 la sută față de nivelul său din iulie, diminuând scăderile puternice înregistrate în ultimele două luni. Creșterea prețurilor s-a înregistrat la brânzeturi, laptele praf degresat și laptele integral.


vezi și…

Proteine din mazăre, o piață tot mai importantă pentru Cargill  

 

Comentariile sunt închise