Laszlo Borbely: Sistemul de management integrat privind colectarea deșeurilor nu funcționează optim în acest moment, în România (continuare)
Colectarea selectivă de deșeurilor a devenit obligatorie de curând și în România. Deși există câteva instrumente legislative care funcționează „mai bine sau mai puțin bine, din păcate, din cauza unor motive obiective si subiective, sistemul de management integrat privind colectarea deșeurilor nu funcționează optim în acest moment în România”, consideră consilierul de stat și coordonatorul Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Despre cât de eficientă este în prezent legislația privind reciclarea, dar și despre problemele întâmpinate de autorități în implementarea strategiilor asumate la nivel internațional ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, Laszlo Borbely, consilier de stat în Guvernul României.
– În Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 se menționează că „reciclarea este imperativă”. Cum vor putea fi rezolvate într-un termen relativ scurt problemele reciclării și colectării deșeurilor având în vedere că România are a doua cea mai slabă rată de reciclare din Europa?
Revenim la problema informării expusă la începutul interviului. Trebuie să completăm cadrul legislativ cu o schimbare a mentalității. Într-adevăr, rata reciclării nu este mulțumitoare. Pe de altă parte, România generează cea mai redusă cantitate de deșeuri municipale pe locuitor din UE, conform Eurostat. Cu siguranță putem îmbunătății lucrurile și în privința reciclării și colectării selective.
– Anul trecut au existat mai multe avertismente ale Comisiei Europene care atenționau statele membre că riscă sancțiuni importante dacă ratează țintele de reciclare, iar România a fost direct vizată în acest sens. Pentru anul viitor ținta de reciclare a României este una aproape imposibil de atins în domeniul reciclării (50% pentru deșeurile municipale). Cum se va rezolva această situație? Care sunt demersurile întreprinse în acest sens de către autorități?
Colectarea selectivă a devenit obligatorie de curând în România. Prin urmare avem câteva instrumente legislative care funcționează mai bine sau mai puțin bine. Din păcate, din cauza unor motive obiective si subiective, sistemul de management integrat privind colectarea deșeurilor nu funcționează optim în acest moment în România. Și aceste lucruri le putem discuta în relația interinstituțională cu Ministerul Mediului și cu autoritățile locale. Este important să urmărim blocajele care apar și ce anume le cauzează. Apoi intervine rolul de catalizator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Cu alte cuvinte, menirea noastră este colaborăm cu toate părțile implicate astfel încât să găsim soluția optimă. Sunt convins că doar prin această abordare constructivă vom reuși să depășim toate aceste obstacole și să atingem ținte îndrăznețe.
– De ani de zile problema colectării și reciclării selective a deșeurilor este una greu de soluționat, autoritățile locale nereușind să găsească o rezolvare satisfăcătoare la nivelul localităților. În zonele rurale astfel de proceduri aproape că nu există. Aveți în vedere îmbunătățirea legislației în acest domeniu? Ce soluții s-ar putea adopta?
Sunt câteva județe, unde, funcționând sistemul integrat sunt implicate cu rezultate bune foarte multe comune.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a dezvoltat o relație de colaborare foarte bună cu primăriile pentru că acolo este locul unde se întâlnesc problemele unei comunități. Am transmis Strategia pentru dezvoltare durabilă către toate primăriile și vom avem discuții aplicate cu fiecare astfel încât să le implicăm în demersul nostru mai amplu de tranziție către o societate durabilă care include și problema reciclării. Nu întotdeauna metodele rigide, coercitive, sunt cele care funcționează. Să vă dau un exemplu. Pe 1 septembrie am lansat la Tulcea platforma Apele Unite ale României, o inițiativă prin care ne propunem să încurajăm o utilizare responsabilă a apelor. Printre membrii fondatori se numără și Asociația Comunelor din România care va acorda distincții localităților ce reușesc să facă un management eficient al resurselor de apă. Cred că prin astfel de mecanisme vom reuși să venim în completarea legilor și să obținem rezultate foarte bune.
vezi și…
Comentariile sunt închise