Laszlo Borbely, despre risipa alimentară: Cadrul legal trebuie susținut prin promovarea unui consum responsabil la nivelul gospodăriilor
Legislația privind risipa alimentară este extrem de importantă, susține consilierul de stat și Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely. Însă, pe lângă aplicarea legislației, „trebuie să existe și o comunicare către publicul larg, o abordare axată pe consumatorii finali”, a mai explicat consilierul de stat într-un interviu acordat Food Biz.
– Cum se explică faptul că românii sunt în topul risipei alimentare, deși au una dintre cele mai mici puteri de cumpărare dintre cetățenii Uniunii Europene?
Risipa alimentară nu are neapărat o legătură directă cu puterea de cumpărare. Este vorba mai degrabă despre un model de consum. De aceea, comunicarea către publicul larg reprezintă una dintre cele mai importante componente ale activității noastre. În viziunea noastră, putem implementa Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 doar dacă implicăm toți cetățenii și producem o schimbare de mentalitate.
– Cât de eficientă este legislația implementată de România, din acest an, în domeniul risipei alimentare ținând cont de faptul că are norme care privesc mai mult marile lanțuri comerciale, unde risipa alimentară este mult mai mică în comparație cu cea a gospodăriilor?
Legislația din domeniul risipei alimentare este extrem de importantă. Fără a avea un cadru legal, nu putem combate acest fenomen. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a jucat un rol important în această privință prin reprezentantul pe care l-am avut în grupul de lucru pentru elaborarea normelor metodologice inițiat de Ministerul Agriculturii. În prezent suntem preocupați de modul în care acestea funcționează, pentru a aduce eventuale îmbunătățiri. Desigur, în completarea acestui cadru legal trebuie să venim și cu o abordare axată pe consumatorii finali. Aici intervine nevoia de popularizare a unor principii pe care am descris-o la întrebarea anterioară. Pe termen scurt, vom lansa, în mii de exemplare, o broșură prin care vom populariza în rândul elevilor gesturi anti-risipă alimentară și o atitudine eco-responsabilă.
– Care sunt problemele cele mai importante și care ar trebui rezolvate în viitorul apropiat pentru reducerea semnificativă a risipei alimentare în cadrul gospodăriilor?
Cadrul legal nu poate fi suficient și eficient pentru combaterea risipei alimentare de la nivelul gospodăriilor. Prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă ne propunem să promovăm un consum responsabil. Există o mulțime de trucuri și sfaturi care, făcute cunoscute la nivelul publicul larg, pot conduce la reducerea risipei alimentare. Noi încercăm să le aducem în atenția populației. Suntem convinși că în momentul în care vor cunoaște avantajele unui stil de viață durabil, oamenii vor îmbrățișa aceste principii.
vezi și…
Istoria gastronomiei românești – Îmbucături (partea a III-a)
Comentariile sunt închise