Werner Stein, fondatorul Stein & Partner: Managerii de top în domeniul agriculturii sunt foarte greu de găsit
Compania de recrutare a forței de muncă înalt calificate „Stein & Partner” a intrat pe piața din România în urmă cu 25 de ani. Echipa de experți ai firmei recrutează specialiști în toate domeniile industriale, dar și manageri de top care să gestioneze afaceri în agricultură. În cadrul unui interviu acordat revistei noastre, președintele și fondatorul „Stein & Partner” ne-a relatat despre metodele prin care sunt recrutați specialiștii capabili să gestioneze suprafețe agricole de peste 10.000 de hectare, dar și despre greutățile întâmpinate în a convinge manageri de top să rămână o perioadă mai îndelungată în România.
– În ce domenii recrutează compania dumneavoastră specialiști ?
În toate domeniile, construcții, industria alimentară, IT etc. Dar în principal, acum ne concentrăm în domeniul agriculturii, pentru că mai ales în ultimii trei ani a avut loc o creștere puternică pe acest segment al afacerilor din agricultură. Marea problemă în agricultura e că nu găsim oameni experimentați și pregătiți corespunzător (manageri de top) pentru România care și care să poată gestiona suprafețele agricole mari ale unor ferme de 10.000 – 20.000 hectare sau chiar mai mult.
– Cum procedează experții de la „ Stein & Partner” pentru a găsi specialiștii de top pentru agricultură?
În primul rând, căutam oamenii în diverse locuri din lume unde agricultura este deja mult mai dezvoltată, de exemplu în zonele din Africa de Sud, America de Sud, chiar Rusia sau Ucraina. Acești oameni trebuie să fie dornici să vină aici, în Romania. Acest lucru este foarte important. De asemenea, pentru industria alimentară și agricultură mai căutăm oamenii pentru recrutat din țări ale Uniunii Europene, precum Germania si Austria (deși din Austria e mai dificil, pentru că agricultura este este mai puțin extinsă ca în alte state)
În principiu, noi avem o bancă de date bine pusă la punct, știm unde să găsim oameni competenți și cum să discutăm cu ei.
– Problema recrutării dificile a specialiștilor pentru agricultură s-a amplificat în ultimii ani sau exista și când s-a înființat firma, acum 25 ani?
Este o problemă mai mult decât vizibilă, în special, în agricultură. În toate celelalte domenii găsim manageri foarte buni români, chiar și români din afara țării. Acestora din urmă le cerem să se întoarcă în țară, să vină să lucreze aici, pe posturi foarte bune, în poziții foarte bune.
În agricultură, recrutarea de personal înalt calificat fost o problemă să spunem mai ales în ultimii cinci ani, pentru ca agricultura a început să aibă, din ce în ce mai mult, o amplă dezvoltare. Afacerile s-au extins foarte, foarte mult. Firmele de investiții au început să vină în România și să investească în agricultură, așadar au nevoie de manageri pentru exploatări agricole mari, pentru că nu e de ajuns să deții pământul, trebuie să și produci ceva. Din acest motiv ai nevoie de oameni care știu să producă. În agricultură, nu e ușor să realizezi ceva durabil. În trecut, agricultura se desfășura pe loturi mai mici, toată lumea avea câte un hectar, un hectar și jumătate. Aceste suprafețe au trebuit să fie comasate cât mai mult posibil. Italienii au fost primii care au făcut acest lucru, în partea de vest a țării, pe lângă Timișoara. Exemplul lor a fost urmat imediat și de câțiva proprietari români de terenuri. Cu un hectar de pământ, să fie clar, nu poți face afaceri rentabile. Ai nevoie de 100 hectare, 1.000 hectare, sau mai mult mai mult pentru ca să poți utiliza eficient mașini agricole. Astea înseamnă investiții.
Deci, ceea ce facem noi este să căutam oameni potriviți, manageri pentru companii, pentru ca nu găsim întotdeauna aici, în țară. În 1994, când am început activitatea în România, eram printre primii care făceam acest lucru aici. Scopul meu și al specialiștilor din companie a fost să atragem investitori să vină în România. Acum, cunosc foarte bine situația din România, cunosc țara și știu că e nevoie de manageri competenți. Oamenii au încredere în mine. Când am început acest business, știam foarte bine să gestionez aceste lucruri pentru că aveam deja o afacere în acest domeniu, în Germania. Am venit cu tot ceea ce știam eu aici. Prima data am venit în România în 1991 pentru trei luni cu „SOS satele copiilor”, apoi mi-am dat seama că țara e frumoasă și are mult potențial. Ce era să mai fac?
vezi și…
Comentariile sunt închise