Georgeta Dicu: România trebuie să recâștige prestigiul internațional și poziția avută în cercetarea agricolă mondială

România trebuie să recâștige prestigiul international si pozitia pe care a avut-o cândva în cercetarea agricolă mondiala, care a atras, evident sectorul agricol ca și lider regional în deceniile trecute, ne-a declarat Georgeta Dicu, cercetător și Ameliorator de Porumb, co-organizator al primei ediții a conferinței „AGROW – Fermieri și Experți, Agricultura în dialog”,  care va fi organizată pe data de 20 noiembrie la Hotel Sheraton București. Evenimentul reunește specialiști și fermieri din toate categoriile: mici, mijlocii, mari în dialog despre Agricultura practicată în România. Printre speakeri de numără dr. Ing. Valeriu Tabără, Președinte ASAS Gheorghe Ionescu Sisești, prof Dr. Viorel Ion, Prodecan Facultatea de Agricultură USAMV București, ing. Cătălin Cristian Șimotă, Director general Institutul Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului, ing. Elena Mateescu, Director General ANM București și Nicoleta Dragomir, Redactor șef Revista Ferma, inițiatorul proiectului „Susținem Învățământul Preuniversitar Agricol”.  Printre cei care sprijină realizarea acestui eveniment se numără Rofert, Expert Agribusiness, BioAtlantis, SemințeFundulea, revistele FoodBiz și Ferma.

În avanpremiera acestui eveniment, Georgeta Dicu a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări definitorii pentru agricultura românească:

 

Este agricultura românească un sector în care merită să investești?

Agricultura românească este cu adevarat un sector în care merită să investești, datorită poziției geografice a României, datorită fertilității ridicate a solurilor noastre, deschiderii către mare din portul Constanța, a realizărilor și rezultatelor excepționale pe care România le-a avut de-a lungul anilor, datorită aportului de informații, tehnologii, rezultate ale cercetării venite din toată lumea.

 

Cât de mult contează tehnologiile de ultima oră pentru a face business-ul agricol profitabil?

Tehnologiile de ultimă generație contează în proporție destul de mare, atâta vreme cât sunt armonizate cu condițiile pedo-climatice  ale țării noastre, cu specificul agriculturii românești care este încă în curs de transformare și reorganizare și aici mă refer la faptul că avem o diversitate de ferme și fermieri, care gestionează de la câteva hectare până la mii sau zeci de mii de hectare. Un lucru este cert, fiecare fermier, fie că este mic sau foarte mare, tinde către o agricultură performantă, către obținerea unor producții cât mai profitabile prin utilizarea unei genetici de ultimă generație, dar și a celorlalte alocări tehnologice care pot asigura plus valoare.

 

Cât de important este dialogul în relațiile dintre fermieri, autorități și toti factorii de decizie implicați în agricultura românească?

Reprezentarea cât mai profesională și mai profesionistă a fermierilor în relațiile cu decidenții politici naționali și internaționali este pasul către obținerea unor facilități financiare, accesul în organizațiile europene și internaționale de profil, accederea la informații, tehnici și tehnologii inovative de ultimă generație și, până la urmă recunoașterea și poziționarea României în forurile internaționale care să asigure luarea de poziții ferme în beneficiul fermierilor români. România trebuie să recâștige prestigiul internațional și poziția pe care a avut-o cândva în cercetarea agricolă mondială, care a atras, evident sectorul agricol ca și lider regional în deceniile trecute.


vezi și..

De ce trebuie să participi la BucharestFoodSummit 2019? 

 

 

Comentariile sunt închise