4 mari motive din cauza cărora relația dintre fermier și bancă suferă
Capitalizarea agriculturii românești rămâne în continuare un subiect sensibil, mai ales în cazul fermelor de dimensiuni medii și mici. De unde vin totuși banii în agricultură? Dacă dăm la o parte zona de industrii conexe, finanțarea agriculturii se face jumătate de către bănci și jumătate de către IFN-uri, potrivit lui Codruț Nicolau, director general adjunct Patria Bank. Acesta a prezentat în cadrul Bucharest Food Summit 2019 cele patru motive principale din cauza cărora relația fermier – bancă are de suferit în România, punându-i în gardă pe fermierii vizavi de așteptările pe care ar trebui să le aibă în relația cu finanțatorul.
Cele patru mari motive care fac dificilă relația dintre agricultor și bănci:
– Neînțelegerea de către bancă a business-ului agricol
– Bancherul nu explică produsul de finanțare suficient sau oferă produse de finanțare clasice spre inexistente
– Bancherii fac analiza financiară în baza istoricului, în baza culturilor trecute, ceea ce nu este întotdeauna relevant. De fapt, ei ar trebui să facă analiza pe planurile culturilor viitoare.
– Există o flexibilitate diferită a băncilor în România cu referire la încasările târzii pe care un fermier le poate avea din granturi, subvenții sau alte surse externe.
Și să nu uităm un lucru: fermierii mici și medii nu sunt suficient educați financiar, iar băncile poartă o responsabiltate în a schimba această stare de fapt, mai ales prin ceea ce fac, a mai declarat Codruț Nicolau.
vezi și…
Adrian Chesnoiu, AFIR: Predictibilitatea legislativă contează foarte mult într-un business
Comentariile sunt închise