Mâncarea viitorului: Proteina fabricată din aer
Oamenii de știință finlandezi au produs o proteină „din aer”. Proteina fabricată din aer va sta la baza alimentelor produse în laborator și va concura la preț cu soia, până la finalul acestui deceniu. Proteina este produsă din bacteriile din sol alimentate cu hidrogen, informează BBC. Cercetătorii spun că, dacă energia electrică provine de la energia solară și eoliană, alimentele pot fi cultivate cu emisii de gaze cu efect de seră aproape zero.
O fabrica pilot de la periferia capitalei Helsinki a atras investiții de 5,5 milioane de euro. Cercetătorii prezic că, în funcție de prețul energiei electrice, costurile pentru producerea acestui tip de hrană vor fi aproximativ egale cu cele pentru producția de soia, până la sfârșitul deceniului.
Ideea din spatele tehnologiei a fost inițial testată pentru industria spațială în anii ’60. Pentru a produce acest tip de hrană, apa este „împărțită”, folosind electroliza pentru a face hidrogen. Hidrogenul, dioxidul de carbon din aer și mineralele sunt alimentate de bacterii, care apoi produc proteina.
Proteina fabricată din aer, care nu are gust, ar putea imita uleiul de palmier și poate să fie folosită ca mediu pentru cultivarea cărnii obținute în laborator. De asemenea, proteina ar putea fi folosită ca hrană pentru animale, astfel încât să nu mai fie distrus mediul înconjurător pentru pășuni.
Sursa: Digi24.ro
vezi și…
Comentariile sunt închise