Secretul roșiilor de la Obârșia! Fie vară, fie iarnă, la piață!

Roșii românesti în plină iarnă pe tarabele din piața Zahana din Slatina, la mijloc de ianuarie! Producătorul este Ionuț Victor Radu, un legumicultor cunoscut din localitatea Obârșia, județul Olt, care ne-a împărtașit secretul, dacă-i putem spune așa, ce se află în spatele acestei performanțe! Am aflat, însă, de la el și alte lucruri interesante despre ceea ce înseamnă munca de legumicultor sau despre problemele și satisfacțiile celor ce lucrează în sector. Poate nu vă vine să credeți, dar 2019 a fost un an bun pentru producătorii de tomate, care au bifat chiar și câteva premiere, la care multi poate n-ar fi îndrăzit nici măcar să viseze.

Au fost supermarketuri care au oferit un preț de achiziție la roșii chiar mai mare decat cel din piață, iar dacă ne referim la piețele en-gros legumicultorii au vândut roșiile cu peste 2 lei/kg, ceea ce nu s-a prea mai vazut pe la noi, spune Ionut Victor Radu. Și totuși, în cazul lui, nu roșia a fost cea mai profitabilă cultură în 2019, cu toate că programul Tomata l-a ajutat foarte mult, ci fructele, adică căpșunele și zmeura produse în solar.

Acesta este și motivul pentru care ia în calcul să-și extindă suprafețele cu fructe în viitor, dacă o să reușească să mute producția de tomate în seră, un vis ce ar putea deveni realitate peste câțiva ani cu ajutorul fondurilor europene. Ar fi mai rentabil și ar putea produce tot timpul anului, iar până la urmă, nici nu pare de neatins.

Cât despre căpșuni, este vorba de un soi unifer, care se culege o dată pe an. Recoltatul începe în aprilie, când fructele se vând cu 20 lei/kg și se termină la jumatatea lui mai. La roșii, în schimb, prețurile pornesc în general de la 15 lei/kg la început de sezon, după care tot scad. 2019 a fost, însă, o excepție pentru că prețurile au început de la 20 lei/kg. Cu ce eforturi și, mai ales costuri, nu vreți să știți…

„Aș prefera un preț constant, ideal ar fi să fie undeva la 4-5 lei/kg. De altfel, în 2019, prețul mediu la tarabă în piață a fost de 4 lei/kg, adică foarte bun. A fost primul an în care roșiile s-au vândut cu peste 2 lei/kg la en-gros, în condițiile în care și producția a fost bună”, a declarat pentru AgroStandard Ionuț Victor Radu, ferm convins că la acest lucru a contribuit și verificarea mai atentă de către autorități a importurilor în primavară.

Continuarea articolului pe Agrostandard.ro 


vezi și…

Brânzeturile fermentate, șansa fermierilor de a fi rentabili

Comentariile sunt închise