Radu Golban: Taxa Forbes pentru România (impozitarea marilor averi)

– Articol editat de LD –

“Impozitarea marilor averi – Taxa Forbes – constituie o alternativă pentru depăşirea crizei şi pentru a traversa această perioadă (dificilă din punctul de vedere economic și social) dar și pentru a ameliora tensiunile sociale generate de politicile bugetare și fiscale anterioare” sustine economistul  Radu Golban Intr-un articol publicat pe site-ul corectnews.com.

Radu Golban porneste de la analiza contextului care impune adoptarea unei asemenea soluții precum și aspectele tehnice pe care le incumbă implementarea sa.

Radu Golban - Taxa Forbes

El consideră că “România poartă povara unui deficit bugetar care depășește cu mult pragul de 3% asumat prin Tratatul de funcționare al Uniunii Europene. Măsurile adoptate în contextul regimului stării de urgență (pentru susținerea sistemului sanitar și a economiei) vor crea o presiune și mai mare asupra bugetului. Acest context a generat multe semne de întrebare cu privire la strategia bugetară care va fi adoptată, cu atât mai mult cu cât starea de urgență modifică regimul normal al utilizării banilor publici și facilitează relocarea de resurse financiare (prin decizia Guvernului) pentru gestionarea crizei. “

Mergând mai departe autorul remarcă: “Deși cauzele diferitelor crize au fost diverse, revenirea din aceste crize a avut o constantă: intervenția statului. În prezent experimentăm ceva nou, o criză generată de pandemie. Direct afectată este populația. Dificultatea de a dispune de factorul de producție muncă afectează indirect toate sectoarele economice. Acum, ca și în trecut, cea mai mare responsabilitate este atribuită statului.”

Continuand analiza Ragu Golban subliniază:

Intervenționismul statal a revenit progresiv în realitatea economică pentru a evidenția limitele pieței în reglarea economică. Intervenția statului pentru corectarea dezechilibrelor solicită fonduri. Dacă aceste fonduri sunt disponibile (ca rezerve bugetare) atunci echilibrul bugetar nu va fi afectat. Realitatea este însă alta.

Este și cazul României care se confruntă cu un deficit bugetar cronic. Pentru anul 2020, bugetul de stat a fost aprobat cu un deficit de 47.521,8 milioane lei, ceea ce reprezintă 28% din veniturile totale (altfel spus, 22% din cheltuielile angajate nu au finanțare asigurată pe baza veniturilor bugetare ordinare previzionate).

În acelasi timp “pentru anul 2020, veniturile fiscale reprezentă 73% din totalul veniturilor bugetului de stat. Aceste venituri fiscale sunt constituite, în principal, pe seama impozitului pe venit și profit colectat de la persoane juridice (18%), taxa pe valoarea adăugată din care s-au dedus sumele defalcate (47%) și accize 27%.

Pornind de la faptul că “în anul 2010, pensionarii și bugetarii au reprezentat categoria de sacrificiu în încercarea guvernului de reechilibrare a bugetului”  autorul consideră că

“este timpul ca, cel puțin în virtutea principiului solidarității sociale, sacrificiul pentru reechilibrarea bugetară să fie atribuit altor categorii de contribuabili (care dispun de o capacitate contributivă mai mare), dar fără a afecta perspectivele viitoare de creare a avuției”.

Ca urmare Radu Golban readuce în discuție impozitarea marilor averi pe care o numește “Taxa Forbes pentru Romania

Pentru a realiza o previziune a potențialului acestui impozit el pleacă de la datele furnizate de Credit Suisse (Global wealth report 2019) și ajunge la concluzia că “cel mai ‘prietenos’ scenariu de impunere se dovedește a fi cel care admite un minim neimpozabil de 1 milion USD și care utilizează o cotă de impunere de 10%. Colectarea la bugetul de stat a sumei de 12.89 mld. USD (≈ 57 mld. lei, cursul de 4.4355 lei pe USD) ar însemna nu doar acoperirea deficitului actual curent (47,52 mld. lei), ci și un excedent de 9,48 mld. lei. În condițiile unor plăți eșalonate, impozitul pe avere ( Taxa Forbes ) ar reprezenta o sursă sigură de venituri pentru rambursarea fondurilor împrumutate și a tempera creșterea deficitului bugetar.”

Articol editat de Leontin Dinulescu

Continuarea articolului pe Corectnews


 

Comentariile sunt închise