O decizie mai mult simbolică

Decizia României de a suspenda exporturile de produse agroalimentare, cereale în special, în spațiul extracomunitar nu a trecut neobservată pe plan internațional.

Analiștii apeciază că decizia este în mare măsură simbolică, potrivit Bloomberg. România, al doilea exportator de grâu din UE, a recoltat deja şi a vândut mare parte din recoltă în acest moment al sezonului agricol. Mai puţin de 1% din exporturile UE vor fi afectate, conform estimărilor firmei UkrAgroConsult, care oferă servicii de consultanţă pentru sectorul agricol.

“Aceasta este o manifestare a unei noi tendinţe – protecţionismul alimentar – şi confirmă că există temeri privind aprovizionarea”, a declarat Sergey Feofilov, director general al UkrAgroConsult, Kiev.

Dacă românii au suspendat livrările, Rusia şi Kazahstan au impus anumite limite, însă reglementările sunt suficient de relaxate, astfel încât cantităţi mari de cereale să iasă la export.

Decizia României ar putea sprijini de asemenea preţuri mai ridicate ale cerealelor. La Bursa de cereale din Chicago, de referinţă pe plan global, cotaţiile futures au urcat cu 12%, de la un nivel scăzut, la mijlocul lunii martie.

ONU a avertizat că ţările trebuie să evite “politicile protecţioniste” (beggar-thy-neighbor policies). Un raport recent estimează că numărul oamenilor care suferă de foame s-ar putea dubla în câteva luni, din cauza pierderii locurilor de muncă, relatează Agerpres.

În sezonul care a început în iulie 2019, România a livrat deja peste 90% din grâul prevăzut să fie exportat în afara UE, conform datelor UkrAgroConsult. Cerealele românești sunt vândute în mod regulat către ţările din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu. România este unul din cei mai mari vânzători către Egipt, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, şi furnizează grâu Iordaniei, Coreei de Sud şi Sudanului. În plus, este cel mai mare exportator de porumb din UE şi un mare furnizor de orz.


vezi și…

Alina Crețu, APPR: Producția de hrană ar trebui să fie prioritară

 

Comentariile sunt închise