România suspendă exporturile de cereale în spațiul extracomunitar
România suspendă exporturile în spațiul extracomunitar la mai multe produse agroalimentare în perioada stării de urgenţă, pentru a nu fi pusă în pericol securitatea alimentară a românilor, a anunțat în data de 9 aprilie Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. Este vorba de grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de seminţe şi zahăr.
“Suntem în momentul în care trebuie să luăm măsuri şi pentru securitatea alimentară a românilor. Pe perioada stării de urgenţă se interzice şi se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea-soarelui, ulei de seminţe, zahăr, produse de brutărie, de patiserie, biscuiţi, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produsele din domeniul panificaţiei, tot ceea ce ţine de zona acesta care se referă la reziduuri inclusiv pentru alimentarea industriei sau agriculturii”, a declarat Vela, la sediul MAI, prezentând conţinutul Ordonanţei Militare nr. 8.
O măsură previzibilă și justificată până la urmă, în condițiile în care anul agricol se anunță destul de dificil din cauza fenomenelor meteo extreme precum seceta și înghețul care au calamitat deja suprafețe importante.
Pe de altă parte, nu putem face abstracție nici de faptul că o mare parte din producția de cereale a țării ia calea exportului. Potrivit datelor din piață, la acest moment, stocurile sunt foarte mici pentru că se apropie noua recoltă. La grâu, rezervele sunt estimate undeva la 800.000 tone, adică mai puțin de 10% din recolta de anul trecut.
Trafic intens la Marea Neagră
Exporturile de cereale ale României înregistrează creșteri semnificative de la an la an. În primele trei luni ale acestui an, când coronavirusul își făcuse simțită deja prezența peste tot în lume, volumele de cereale traficate prin porturile maritime românești atingeau 5.700.721 tone, față de 4.017.911 tone, în perioada similară din 2019, ceea ce înseamnă o creștere de circa 40%.. Astfel, exporturile au crescut de la 2.155.748 tone, în 2019, la 3.251.299 tone, în acest an, fiind consemnat un avans de circa 50%. .
În primele două luni ale acestui an, prin portul Constanța s-au traficat 8.863.030 tone de mărfuri, cu 7,66% mai mult față de ianuarie – februarie 2019. s-au mărit cantitățile de cereale (+47,03%), îngrășăminte (+32,83%), petrol brut (+232,49%), produse chimice (+57,89%) și produse alimentare (+37,635). Cerealele și semințele uleioase au avut o pondere de 41,61% din totalul fluxurilor de mărfuri derulate.
Exporturile de cereale, tot mai mari
În 2018, România a exportat peste 10 milioane de tone de cereale, adică aproape o treime din producția internă, potrivit MADR.
Cea mai mare pondere (16,1%) în structura exporturilor a avut-o grâul, cu un volum al livrărilor de 5,8 milioane de tone în valoare de 1,037 miliarde de euro (valoare similară celei din 2017). Pe locul secund s-a aflat porumbul, cu livrări de 4,68 milioane de tone (869,3 milioane de euro), in creștere cu 24% față de 2017.
vezi și…
Alina Crețu, APPR: Producția de hrană ar trebui să fie prioritară
Comentariile sunt închise