Exporturi record de grâu la francezi

Exporturile frantuzești de grâu de panificatie se apropie de un nivel record în acest sezon! La aceste exporturi de grâu a contribuit și contextul favorabil: competitivitatea slabită a Rusiei determinată de cresterea preturilor pe piata interna, dar si cererea mare din partea tarilor importatoare. La data de 14 aprilie, FranceAgriMer a revizuit in plus estimarile privind livrarile pe pietele din afara UE cu 0,5 mil. de tone, pana la un total de 13,2 milioane tone, un nivel record.

Un volum record a fost înregistrat și la vânzările către China, la acest moment fiind livrate 1,3 milioane de tone de grau, din care 0,3 milioane de tone in martie, cantitate similara cu volumele exportate in primele trei saptamani din aprilie, ceea ce i-a uimit pana si pe analisti.

Vânzările francezilor au mers bine și pe continentul africain. De exemplu, numai către Maroc la data de 29 aprilie erau livrate deja 1,8 milioane de tone, din care 0,6 milioane de tone doar în perioada martie-aprilie.

Francezii au revenit în forță și pe piața egipteană, țara care a anunțat ca își mareste rezervele strategice. Vanzarile au fost mai mari cu 0,7 milioane de tone fata de prognoze.

S-au redus în schimb livrările de grâu către țările din Nordul Europei, din cauza competitivitatii mai mici a graului raportat la porumb. Si volumele livrate catre statele UE au fost mai mici cu 0,2 milioane de tone, de pana la 7,7 milioane de tone, nivel care se inscrie in media ultimilor cinci ani, potrivit reussir.fr

Sursă articol: Agrostandard.ro


vezi și…

#RomâniaFuncționează. Peste 70 % din România muncește mult

 

Comentariile sunt închise