#RomâniaFuncționează. Cartea câștigătoare pentru pomicultură
#RomâniaFuncționează – la ICDP
În livezile din România se muncește la greu în această perioadă, pentru că așa după cum bine se știe, în pomicultură toate trebuie făcute la vremea lor, altfel orice greșeală costă scump și tragem mult după ea, spune Mihail Coman, directorul general Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești Mărăcineni.
Pomicultorii trebuie să fie foarte atenți la efectarea lucrărilor specifice de sezon, mai ales în condițiile climatice actuale, dacă vor să aibă producție. Nu este suficient însă dacă vor să se mențină pe o piață tot mai concurentă. Cum va arată pomicultura românescă în următoarele decenii, să zicem peste vreo de 20 de ani?
Mihail Coman spune că în continuare prunul și mărul vor fi speciile predominante (ocupă circa 80% din suprafețele cu livezi, în prezent), dar vor cuceri teren și arbuștii fructiferi (căpșuni, afini). Iar România va trebuie să-și joace bine cartea la nivel european, pentru că se poate!
O tendință remarcată, de altfel, de câțiva ani, dacă ne uităm la investițiile realizate cu bani europeni. Din cele 10.000 ha de livezi noi, afinul are o pondere de vreo 3.500 ha, în timp ce mărul doar 500 ha. O realitate de care tot mai multă lume devine conștientă și de care va trebui să se țină cont din ce în ce mai mult în viitor.
Trebuie remarcată însă și o altă tendință manifestată în ultima vreme. Odată cu accesul la fondurile europene, în România au apărut tot mai multe livezi în sudul țării. Cumva a avut loc o migrare, dacă putem spune așa, de la deal la șes, care a făcut posibilă înființarea unor liveze pe suprafețe mai mari (10-15 ha).
Mai multe însă, despre pomicultura românească și cercetarea în domeniu vom afla în următoarele zile…
Comentariile sunt închise