Paradoxul cărnii de porc la români: Producem puțin, dar avem stocuri

România produce o treime din necesarul intern de carne de porc și totuși există stocuri, din cauza prețului, susține ministrul Agriculturii, care este de părere că această situație este determinată de importurile de carne la prețuri foarte mici. Din păcate, probleme nu sunt doar la carnea de porc, ci și la lapte sau carnea de pasăre, în condițiile în care vânzările s-au redus semnificativ în ultimele luni pe fondul pandemiei de coronavirus. De altfel, procesatorii din industri cărnii se așteaptă să treacă pe pierderi în acest an.

“Este un paradox. Producem cam 30% din carnea de porc pe care o consumăm în România, dar avem stocuri şi la carnea de porc tocmai datorită preţului. Trebuie să vedem exact ce se întâmplă acolo şi să găsim o formulă de a relansa, atât creşterea puiului de carne, cât şi a porcului pentru carne”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros.

El a anunțat că va cere Comisiei Europene un sprijin financiar direct pentru lapte, carne de porc şi de pasăre, întrucât fermieri şi procesatorii români au stocuri foarte mari din aceste produse.

“Depozitarea privată este o măsură care se referă la retragerea de pe piaţă a unor produse care sunt în stocuri mari. Am primit acceptul, ţările din UE, să facem această depozitare privată pentru produsele din lapte şi aici sunt specificate foarte clar lapte praf, unt, anumite brânzeturi şi pentru carnea de vită, oaie şi capră. (…) Ce voi cere în plus faţă de ceea ce s-a obţinut până acum la Comisie, în şedinţa de miercuri, va fi aşa: sprijin financiar direct din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru lapte, carne de porc şi carne de pasăre. Fermierii noştri, procesatorii au stocuri foarte mari din aceste produse. Cerem acest lucru pentru că, în 2015 şi 2016, s-a acceptat la nivelul UE acest sprijin financiar direct din FEGA din cauza embargoului cu Rusia. Practic, se modifică articolul 219 din Regulamentul 1308/2013”, a afirmat Oros.


vezi și…

#RomâniaFuncționează. Cernobîl românesc la Poiana Brașov?

 

Comentariile sunt închise