Acum munca este la câmp

Șomerii și studenții se oferă să colecteze fructele și să înlocuiască echipele de emigranți care lucrau de obicei în acest sector. În Spania.

Într-o lună, Coronavirusul a transformat totul, cu susul în jos. Odată cu aprobarea legii de funcționare a economiei pe perioada stării de urgență, poți lucra la activitățile cămpului și în același timp să beneficiezi de șomaj. Ofertele de muncă sunt aproape în exclusivitate în mediul rural, cu termen limită 30 Iunie.

Închiderea frontierelor a confirmat că, în mare parte, aceste activități erau realizate de către persoane din Africa de Nord, Europa de Est și America de Sud.

Concret în cifre. Potrivit ministerului agriculturii din Spania, este nevoie de 80.000 de lucrători, cu un plafon de 150.000, pentru că acum începe sezonul de recoltare. Exită mai mult de  80000 de aplicanți, însă interdicția de a trece dintr-o comunitate în alta, cum ar fi către Valle del Ebro unde este nevoie de  50000 de lucrători pentru a colecta fructe, îngreunează activitatea. Situație similară fiind în Aragon și Catalunya.

Domeniul însă în care se pare că nu există soluție, este domeniul ovin în general și tunsul oilor în particular, deoarece nu există absolvent de școală superioada pentru oierit, sau student care să știe să tundă oile, dacă nu a mai facut acest lucru anterior.

Dan Manolache

 

 

Articol editat de Dan Manolache

Sursă articol: Diario, El Periodico


vezi și…

Agricultura irigată, de 6 ori mai eficientă

 

Comentariile sunt închise