Mâncarea viitorului: Friptura preparată cu ajutorul unei imprimante 3D

Deşi ar putea părea o scenă desprinsă din universul filmelor ştiinţifico-fantastice, mesele în familie ar putea să abunde peste câţiva ani în friptura preparată cu ajutorul unei imprimante 3D şi în alte feluri de proteine, care vor fi produse din aer, metan şi microbi vulcanici, informează Thomson Reuters Foundation.

Odată cu succesul exploziv înregistrat de friptura vegană şi înlocuitorii vegetali pentru hamburgeri dezvoltaţi de companii precum Beyond Meat şi Impossible Foods, sectorul proteinelor alternative îşi continuă creşterea spectaculoasă. Potrivit băncii de investiţii Barclays, vânzările de “carne alternativă” ar putea ajunge la 140 de miliarde de dolari – aproximativ 10% din industria globală a cărnii, în următorul deceniu, crescând de 10 ori mai mult în raport cu nivelurile lor actuale.

O nouă generaţie de produse aflate în etapa de dezvoltare combină tehnologia de ultimă generaţie cu procese străvechi de fermentaţie pentru a transforma elemente altfel dăunătoare sau banale în ingrediente alimentare esenţiale, cu scopul de a reduce uriaşa amprentă de carbon a agriculturii. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, agricultura, sectorul forestier şi alte activităţi de utilizare a terenurilor au reprezentat 23% din totalul gazelor cu efect de seră generate de către oameni între anii 2007 şi 2016. Acest procent creşte la 37% dacă sunt luate în calcul activităţile de pre-producţie şi post-producţie. Fermele de animale sunt responsabile cu 14,5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, a anunţat Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite.

Continuarea articolului pe Dcbusiness.ro

Articol editat de Anca Ghiorghică


vezi și…

Agricultura irigată, de 6 ori mai eficientă

Comentariile sunt închise