Nouriel Roubini: Urmează o criză economică fără precedent

Profesorul Nouriel Roubini, unul dintre cei mai mari economişti ai lumii, a declarat pentru BBC că va urma o criză adâncă, care poate dura 10 ani, și pe care întreaga omenire o va depăşi cu mare dificultate. Vor fi domenii de activitate cu zeci de mii de angajaţi care pur şi simplu vor dispărea.

Profesorul Roubini, poreclit dr. Doom pentru previziunile sale sumbre, este cel care a anticipat criza economico-financiară din 2008.

Chiar dacă economia globală se va recupera în acest an, recuperarea va fi „anemică”, a avertizat Roubini, subliniind că recesiunea ce se va instala la nivel global va fi „fără precedent”.

„În timpul crizei financiare globale producţia a avut nevoie de trei ani pentru a scădea. De data aceasta nu a durat trei ani, nici măcar trei luni. În trei săptămâni, a existat o cădere bruscă a fiecărei componente”, a spus economistul pentru BBC.

Profesorul Nouriel Roubini a mai declarat că recuperarea va fi în „U”, sau chiar „ceva mai aproape de un L”. O recuperare în formă de U înseamnă că economia va scădea şi îşi va reveni după o perioadă prelungită de evoluţie lentă. O recuperare în formă de L este şi mai drastică, o cădere bruscă şi o staţionare acolo o perioadă lungă de timp.

Evoluţia economică va fi urmarea pierderilor de locuri de muncă atât în ţările bogate, cât şi în cele sărace, ca urmare a blocajelor generate de eforturile pentru combaterea virusului.

Continuarea articolului pe BBC

Ioana Stefanco

 

Articol editat de Ioana Ștefanco


vezi și…

Nici turismul nu poate exista cu ZERO venituri!

Comentariile sunt închise