Producătorii şi comercianţii de miere, obligaţi să afişeze ţara de origine

Producătorii, procesatorii şi comercianţii de miere sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara de origine pentru mierea de albine, conform Legii pentru modificarea şi completarea Legii apiculturii nr. 383/2013, promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe, producătorii, procesatorii şi comercianţii trebuie să afişeze vizibil pe etichetă ţara sau ţările de origine, după caz, prevede legea. Totodată, este interzisă inscripţionarea pe etichetă a sintagmei “Produs Românesc” dacă nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti.

Apicultorii, individuali sau organizaţi în forme asociative, pot beneficia de sprijin financiar pentru înfiinţarea, dezvoltarea şi modernizarea stupinelor prin accesarea măsurilor prevăzute în programele naţionale sau europene destinate acestui sector. Formele asociative pot beneficia de sprijin financiar pentru organizarea de cursuri de formare profesională, organizări de conferinţe, schimburi de experienţe şi activităţi didactice, se mai arată în actul normativ.

Legea defineşte mierea ca fiind “substanţa naturală dulce produsă de albine “Apis mellifera” din nectarul plantelor sau din secreţiile secţiunilor vii ale plantelor sau din excreţiile, pe secţiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hrănesc prin sucţiune din plante şi pe care albinele le colectează, le transformă, combinându-le cu substanţe proprii specifice, le depozitează, le deshidratează, le adună şi le lasă în faguri pentru a se macera şi a se maturiza”.

Legea prevede că producerea pentru comercializare a mătcilor ameliorate în rasă curată poate fi realizată doar de stupine de multiplicare şi de elită, autorizate în acest scop, conform legislaţiei în vigoare.

Medicii veterinari oficiali de la nivelul Direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti sunt obligaţi să efectueze supravegherea şi controlul oficial al modului în care producătorii şi procesatorii realizează procesarea mierii şi să recolteze probe în vederea efectuării analizelor de laborator, în baza planului de control al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi în cazul reclamaţiilor cu privire la neîncadrarea în parametrii de siguranţă şi de calitate ai acestor produse. În vederea realizării acestor activităţi, ANSVSA va asigura condiţiile şi dotarea cu laboratoare specifice inclusiv la nivel regional sau pentru fiecare direcţie judeţeană.

Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amenzi cuprinse între 100 şi 400 de lei, este vorba de  nedeţinerea documentelor, amplasarea necorespunzătoare a panourilor de identificare, precum și alte nerespectări similare ale legislaţiei.

Articol editat de Viorela Pitulice


vezi și…

#RomâniaFuncționează. Tabără, ASAS: E o prostie suma care se dă la cercetare!

 

 

 

 

Comentariile sunt închise