Impactul încălzirii globale asupra sectorului alimentar
Încălzirea globală reprezintă fenomenul natural prin care suprafața, atmosfera cât si oceanele Terrei se încălzesc constant, ajungând ca în viitor să reprezinte un pericol mortal pentru întreaga omenire. Cauzele încălzirii globale sunt determinate de acțiunile umane în promovarea unor comodități diverse ale modernizării ce eliberează dioxid de carbon în atmosferă prin arderea de combustibili fosili. Sectorul alimentar, dacă nu este gestionat corespunzător, poate fi puternic afectat de schimbările climatice ce pot deteriora atât recoltele, cât și modul de distribuție al hranei la nivel global.
Efectele încălzirii globale, precum: extremitățile vremii, creșterea temperaturilor, nivelul crescut de dioxid de carbon, creșterea nivelului apelor, contribuie la degradarea agricolă. Potrivit Institutului Pământului din cadrul Universității Columbia:
„Se precizează că seceta și deficitul de apă vor afecta producția de orez, care este un aliment de bază pentru mai mult de jumătate din oamenii de pe Terra. În Asia de sud și sud-est, 23 de milioane de hectare de suprafețe de producție de orez neirigat sunt deja supuse deficienței de apă, iar seceta recurentă afectează aproape 80% din zonele cultivate cu orez neirigat din Africa.”
Mai mult, Institutul Pământului din cadrul Universității Columbia atrage atenția asupra efectelor temperaturii ridicate privind creșterea animalelor:
„Valurile de căldură care se așteaptă să devină mai frecvente, fac ca animalele să devină mai puțin fertile și mai vulnerabile la boli. Vacile de lapte sunt în special sensibile la căldură, rezultând ca producția de lapte să fie în scădere.”
Totodată, din cauza încălzirii globale pot apărea dăunători în noi zone ale lumii, distrugând culturile care nu au avut timp să-și evolueze sistemele de apărare împotriva acestora.
„Temperaturile ridicate, creșterea nivelului apelor și creșterea frecventă de vreme nefavorabilă vor duce la reducerea productivității agriculturii și a horticulturii în multe regiuni ale lumii” raportează Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură in 2019.
În ceea ce privește stoparea factorilor naturali ce prezintă un risc crescut asupra omenirii, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor ajută la dezvoltarea unui dispozitiv ce prezice producerea și răspândirea aflatoxinei (micotoxine cancerigene produse de două specii de Aspergillus, o ciupercă găsită în zonele cu climă caldă și umedă) în porumb, grâu și orez sub diferite scenarii ale schimbării climatice. Cercetătorii promovează cercetarea pentru a ajuta la crearea unor abordări flexibile pentru evaluarea riscurilor pentru amestecurile de micotoxine. Mai mult, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a derulat un proiect denumit – Schimbările climatice ca motor al riscurilor emergente pentru siguranța alimentelor și furajelor, a plantelor, a sănătății animalelor și a calității nutriționale – în perioada 2018-2020.
Ambițiile proiectului în lupta împotriva schimbărilor climatice au fost următoarele: anticiparea pe termen lung ale multiplelor riscuri emergente folosind scenarii ale schimbării climatice / scanarea orizontului pentru colectarea semnalelor provenite din mai multe surse de informații / lărgirea rețelei de cunoștințe prin racolarea de experți ai agențiilor UE și ONU / crearea analizelor asupra deciziilor cu criterii multiple pentru a identifica riscul în alimente, securitatea furajelor, plante, sănătatea animalelor și calitatea nutritivă.
Mâncarea din supermarketuri provine din zone îndepărtate ale lumii, fiind transportată pe termen lung în condiții ce favorizează emisiile de gaze de seră, având un efect foarte nociv asupra mediului înconjurător. Acest aspect a inspirat o firmă din Africa de Sud să creeze un sistem de răcire „verde”, în urma impactului puternic pe care transportul alimentelor îl are asupra mediului: camioanele și containerele ce transportă alimente frigorifice de obicei operează cu ajutorul unui lichid de răcire care acționează precum gazele cu efect de seră, fiind aproape de 4000 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. Sistemul de răcire a firmei Sud Africane urmărește crearea unui dispozitiv care ar păstra mâncarea proaspătă și ar reduce din emisiile de carbon. Inovația în materie de transport al alimentelor reprezintă una din modalitățile de prevenire a consecințelor schimbărilor climatice.
Sursă: State of The Planet – Earth Institute Colombia University
Vezi și …
Fondurile disponibile prin PNDR 2020 pentru irigații s-au epuizat în cinci zile
Comentariile sunt închise