Emil Dumitru, MADR: Peste 1,5 mil. hectare culturi de primăvară sunt calamitate

Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), afirmă că peste 1,5 mil. hectare de culturi înființate în primăvară sunt calamitate în diferite grade din cauza secetei, Guvernul analizând posibilitatea de a-i despăgubi pe agricultori în funcție de resursele bugetare disponibile. Aceste suprafețe se adaugă la cele 1,2 milioane de culturi înființate în toamnă compromise tot de secetă și pentru care agriculturii vor primi despăgubiri, cel mai probabil, în luna septembrie, după ce Comisa Europeană își va da acordul, fiind vorba de un ajutor de stat.

“Este clar că România nu a traversat o secetă mai puternică în ultimii 100 de ani decât cea pe care o avem acum și că fără irigații nu vom putea face față schimbărilor climatice”, ne-a declarat Emil Dumitru.

Din cauza secetei, producția de grâu este mai mică cu circa 40%, în acest an, fiind estimată o recoltă de circa 5,6 mil. de tone, cu o medie de 2,9 tone/hectar. Scăderi au fost înregistrate și la secară ( medie de 2,5 tone/ha), orz (2,6 tone/ha) sau rapiță (1,9 tone/ha).

 


vezi și…

AFIR a plătit 5,98 de miliarde de euro prin PNDR

 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim