Noi soiuri de viță și noi vinuri de calitate la Pietroasa – Istrița

În Stațiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Pomicultură Pietroasa – Istrița (www.pietroasaveche.ro ) studenții desfășoară activități specifice unei ferme viti-vinicole și unei ferme pomicole. În ceea ce privește activitatea virti-vinicola, îi implicăm pe studenți în modelul de fermă prin care să vadă și să înțeleagă care este rolul cercetării și importanța cunoștințelor tehnice și tehnologice pentru o afacere sustenabilă pe piața vinului.

Implicați în activitatea stațiunii înteleg cum se dezvoltă game de vinuri, care este viața unui produs și de ce o pregătire permanentă este esențială pentru o afacere de succes.

Prin proiectul ”De la Pietroasa veche la Pietroasa Research and Innovation”, care a reprezentat pentru Universitate retehnologizarea întregului proces de vinificație, ne-am dorit să demonstrăm că ideea de a avea noi game de vin, bazându-ne pe proiecte de cercetare, este posibilă. Am reușit, în calitatea noastră de universitate publică, ca prin Stațiunea noastră să aducem în fața clienților unor importante lanțuri de magazine o nouă gamă de vinuri, care s-au dovedit a fi deosebit de apreciate de consumatori. Vorbim despre vinuri din producția 2019, care și-au confirmat calitatea, prin rezultatele obținute la concursul internațional de vinuri IWCB de anul acesta.

Gama de vinuri Pietroasa Veche
Gama Pietroasa Research and Innovation

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă ne îndreptăm atenția spre producerea de  material săditor, atunci Istrița (www.pepinieraistrita.ro) este un exemplu demn de amintit, fiind cea mai veche pepinieră din țară. La Istrița, modelul de fermă pe care îl prezentăm studenților pornește de la producerea materialului săditor pomicol, până la comercializarea lui, dar și administrarea unor plantații de cireș, prun şi comercializarea producţiilor obținute. Stațiunea administrează o suprafață de 230 ha, împărțită astfel: 10 ha măr, 48 ha de prun și 7 ha de cireș, 15 ha pepinieră, precum și 150 ha de cultură mare.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un alt proiect dezvoltat la Istriţa este lotul demonstrativ de arbuşti fructiferi, care oferă soluţii de cultură celor care sunt împătimiţi de horticultură, oferindu-le posibilitatea să se familiarizeze cu lucrările și tehnologiile specifice fiecărei specii în parte.

 

 

 

 

 

 

Lot demonstrativ pentru arbuști

 

 

 

 

Articol scris de Prof. Univ. Dr. Razvan Ionut Teodorescu – Prorector, USAMV Bucuresti


vezi și…

Măsuri de sprijin pentru sectorul vitivinicol

 

Comentariile sunt închise