Fermierii din Arad și Timiș, împotriva modificarii legii petrolului

Deputatul de Timiș, Slavoliub Adnagi stârnește revolta fermierilor din Banat după ce a adus două amendamente la legea privind petrolul, lege ce este în favoarea companiilor străine de prospecțiuni și care afectează agricultura din Banat. Petroliștii sunt acuzați că vor să acapareze pământul fermierilor în căutarea petrolului și gazelor naturale.

”Contrar Deciziilor Curții Constituționale nr. 585/2018 și 621/2018, prin care s-a stabilit foarte clar că, pentru efectuarea de operațiuni petroliere, titularul acordului petrolier trebuie să obțină un drept de folosință asupra terenurilor de la proprietari, deputatul Slavoliub Adnagi, a strecurat 2 amendamente la proiectul de aprobare a OUG nr. 27/2020 care intră la vot în Camera Deputaților, prin care dorește să se acorde drept de servitute companiilor petroliere pentru prospecțiuni geologice și geofizice asupra tuturor perimetrelor petroliere, care doar în vestul țării sunt în număr de 12, având o suprafață de aproape 1000 kmp fiecare”, atenționează avocatul Bernea, pe Facebook.

Agricultorii sunt foarte îngrijorați de intenția de modificare a acestei legi a petrolului, fiindcă multe firme de prospecțiuni  promit că vor oferi despăgubiri fermierilor dar nu vor avea resurse să plătească. Prin urmare, fermierii se tem că ei vor rămâne cu terenurile și culturile distruse, indiferent că se va găsi petrol sau nu.

Legea a fost supusă la vot săptămâna trecută, dar fiind o lege foarte contestată a fost trimisă înapoi comisiilor deputaților pentru reanalizare.

Continuarea articolului pe: Ziua de Vest

Articol editat de Alexandra Pașa


Vezi și …

Ministerul Agriculturii estimează producția de grâu la 5,4 milioane de tone în acest an

Comentariile sunt închise