Fermierul Ioan Buimac, Iași: Seceta ne-a dijmuit producția de grâu, porumbul se usucă!

Seceta din acest an i-a afectat și pe agricultorii din județul Iași, unde producțiile sunt cu mult mai mici față de anul 2019, acolo unde s-au obținut.

Ioan Buimac, un agricultor din Andrieseni care lucrează circa 3.000 de hectare, spune că dacă la grâu și rapiță recolta s-a redus la jumatate, până la vreo 3 tone/ha, la floarea soarelui și porumb situația este cu mult mai dificilă. La porumb, de exemplu, multe plante nu au stiuleți și au început să se usuce.

Un an greu din cauza secetei, așa cum a mai fost în 2007 sau 2012, poate chiar mai dificil, pentru că atât culturile de toamnă, cât și cele de primavară au fost afectate de acest fenomen.

Speranțele agricultorilor se leagă acum mai mult de prețuri, in ideea ca acestea ar putea să mai crească peste o lună, două.

Așa nădăjduiește și Buimac, care spune ca grâul din 2020 are o calitate bună – proteina peste 15 si gluten – in jur de 99. Daca anul trecut pe vremea aceasta pretul graului era de 700 lei/tona, acum se ridica la aproximativ 800 lei/tona, insa fermierul nu vinde deocamdata.

„Seceta ne-a dijmuit productia de grau, care a fost de 3 tone/ha, fata de 6 tone/ha, anul trecut. Am 2.000 de tone in stoc, il mai tin cat mai pot- o luna ca sa mai creasca pretul. Daca nu incasez un pret bun, in conditiile in care porumbul nu promite si floarea soarelui este afectata serios de seceta, intram noi in pamant”, a declarat pentru AgroStandard Buimac.

La rapită, în schimb, a vandut recolta, pentru că până la urmă, este nevoie și de bani pentru a plăti ratele la bănci.

A obținut un preț bun, 1.700 lei pe tona, un nivel similar celui din 2019. Acum, să vedem ce mai urmează și cum merg bursele!

Sursă articol Agrostandard.ro


vezi și …

Emil Dumitru: Sprijin de 7.000€ pentru crescătorii de bovine. Urmează și celelalte sectoare!

Comentariile sunt închise