Egiptul cumpără cantități record de grâu din Rusia

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a cumpărat la finele lunii august o cantitate record de grâu din Rusia, ţară a cărei recoltă se apropie de maximul istoric înregistrat în 2017, ceea ce îi permite să îşi consolideze avansul asupra furnizorilor rivali, transmite Bloomberg.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt (GASC – entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean) a contractat o cantitate de 530.000 de tone de grâu din Rusia la licitaţia organizată în data de 25 septembrie, cea mai mare cantitate de grâu rusesc cumpărată vreodată de Egipt la singură licitaţie începând din sezonul 2012-2013. Livrările atractive de grâu rusesc reprezintă 80% din achiziţiile de grâu ale Egiptului în acest sezon, comparativ cu mai puţin de jumătate în perioada similară a anului trecut, potrivit Agerpres.

În sezonul 2020-2021, Egiptul a cumpărat din Rusia o cantitate 2,3 milioane de tone de grâu, în timp ce achiziţiile din Ucraina s-au ridicat la 530.000 de tone, iar cele din România la doar 60.000 de tone.

De la începutul lunii august, Egiptul nu a mai cumpărat grâu din altă ţară decât Rusia, iar ofertele venite din Uniunea Europeană au fost modeste în ultimele luni.  Rusia aproape a terminat recoltatul grâului, iar producţia este aşteptată să se apropie de recordul din 2017, ceea ce ar ajuta Rusia să redobândească poziţia de cel mai mare exportator mondial. În contrast, recolta Ucrainei a scăzut uşor comparativ cu cea de anul trecut, iar producţiile au scăzut foarte mult în Franţa şi România, ceea ce face grâul rusesc şi mai competitiv.


Vezi și …

România, țara cu cele mai mici preţuri la pâine şi cereale din UE

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim