UE amână planul pentru agricultura ecologică cu un an

Săptămâna trecută Comisia Europeană a decis amânarea cu un an a aplicării regulilor pentru agricultura ecologică și a supus dezbaterii publice o serie de măsuri privind agricultura ecologică.

„Comisia are ca prioritate asigurarea faptului ca sectorul agriculturii ecologice dispune de instrumentele adecvate, precum si de un cadru juridic functional si consensual, esential pentru atingerea obiectivului de a aloca agriculturii ecologice 25% din suprafata terenurilor agricole. Noul regulament privind produsele ecologice ofera o baza solida, insa legislatia secundara care urmeaza sa fie adoptata trebuie sa fie la fel de rezilienta”, se arata intr-un comunicat al Executivului UE.

Comisia vrea ca noul plan de actiune privind agricultura ecologică sa fie adoptat la începutul anului 2021.

Planul de actiune pentru agricultura ecologică va contribui la stimularea sectorului, atat la nivelul cererii, cat si la nivelul ofertei, fiind organizat in jurul a trei puncte principale:

  • stimularea cererii de produse ecologice, mentinandu-se totodata increderea consumatorilor;
  • încurajarea cresterii sectorului agriculturii ecologice in UE;
  • consolidarea rolului productiei ecologice in lupta impotriva schimbarilor climatice si a pierderii biodiversitatii, inclusiv in gestionarea durabila a resurselor.

Amanarea a fost solicitata initial de statele membre, de Parlamentul European, de tarile terte si de alte parti interesate din cauza complexitatii si a importantei legislatiei secundare in curs de elaborare. Ca urmare a crizei cauzate de coronavirus, activitatea de elaborare a legislatiei secundare a incetinit. Amanarea are rolul de a acorda timp suficient pentru derularea consultarilor si pentru efectuarea controlului legislativ necesar.

Continuarea articolului pe StiriAgricole.ro 

Editat Mihaela Bute


vezi și…

Tineri cercetători studiază perii seculari de pe Dealul Cocoșului

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim