Pregătiri optime pentru recoltă

Momentul potrivit de recoltare precede maturitatea de consum cu 1-3 zile la unele fructe sau 3-4 luni la altele.

La maturitatea de consum fructele au calităţile organoleptice maxime (textură structurală, gust şi aromă maximă). Ideal ar fi ca ele să acumuleze aceste calităţi pe pom, dar acest lucru este imposibil deoarece ele se înmoaie, nu mai pot fi transportate, durata de păstrare se reduce considerabil.

Când e bine sa culegem fructele?

Fructele se culeg la începutul înmuierii pulpei (piersicile, caisele şi prunele), la începutul brunificării seminţelor (merele, perele şi gutuile). Această fază corespunde cu atingerea mărimii şi culorii caracteristice soiului şi cu uşurinţa desprinderii de ramura de rod. În mod ştiinţific, fructele se culeg la un anumit număr de zile de la scuturarea petalelor, care pentru merele de iarnă oscilează între 150 şi 170 zile în funcţie de soi.

Cel mai greu se stabileşte data culesului la merele şi mai ales la perele de iarnă. Verile secetoase şi toride accelerează procesele biochimice şi fiziologice de maturare şi deci ne obligă la devansarea datei culesului. Astfel, merele, perele de iarnă şi gutuile se culeg cu mult mai înainte.

6 REGULI DE RESPECTAT LA CULESUL FRUCTELOR

  1. Fructele se culeg după ce s-au uscat de ploaie sau de rouă;
  2. În zilele călduroase se suspendă culesul între orele 12-16, deoarece fructele au căldură specifică mare şi dacă sunt culese calde, se răcesc greu;
  3. Culesul se începe de la baza coroanei spre vârf şi de la exteriorul spre interiorul coroanei;
  4. Lăzile cu fructe se vor depozita provizoriu, până la colectare, la umbra pomilor;
  5. Este indicat să se cupleze recoltatul cu sortarea pe calităţi, pentru a evita manipulările în plus care conduc la vătămarea fructelor;
  6. Păstrarea merelor şi perelor de iarnă se face în depozite frigorifice cu atmosferă normală sau modificată, la temperaturi de -2…-4°C pentru mere şi -2…-2°C pentru pere.

Sursă articol RevistaFerma

Editat de Miahela Bute


vezi și…

Crescatorii de bovine vor primi până la 7000 euro ajutor de stat

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim